RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skeptisk til rask våpenhvile

Foto: Scanpix/AFP
Sist oppdatert:
USA toner ned forventningene til hva som skal komme ut av utenriksminister Condoleezza Rices tur til Midtøsten.

USA er stadig skeptiske til en rask våpenhvile i Midtøsten. Dette i motsetning til andre statsledere og FN, som krever en umiddelbar avsltuning på krigshandlingene mellom Israel og Hizbollah.

Ikke skytteldiplomati
Torsdag kveld møtte USAs utenriksminister Condoleezza Rice generalsekretær i FN, Kofi Annan. Tidligere på dagen hadde Annan fordømt både Israel og Hizbollah, og krevde at begge sider avslutter kampene umiddelbart.

- Annan snakket om en avslutning av volden innen for rammene av en langsiktig og varig løsning, som er det samme som vi snakker om, sier Sean McCormac, talsmann for USAs utenriksdepartement.

Men Rice vil ikke gå i skyttel mellom partene for å megle fram en slik avtale, melder AP.

McCormack sier vi ikke vil få se en tilbakevendelsen til den formen for diplomati der man forsøker å forhandle fram en avtale som lar partene bli i posisjon og som gjenoppretter situasjonen slik den var før konflikten.

Avviser rask løsning
Bush-administrasjonen stiller seg avvisende til en midlertidig våpenhvile eller en raskt framforhandlet løsning. De mener det vil gi Hizbollah anledning til å omgruppere seg og skaffe nye våpen.

- Vi skulle gjerne sett en våpenhvile. Men Hizbollah må være en del av den. På dette tidspunktet er det ingenting som tyder på at Hizbollah vil legge ned våpnene, sier Tony Snow, talsmann for Det hvite hus.

USAs ambassadør til FN, John Bolton, utelukker en våpenhvile.

- Jeg mener det er et grunnleggende spørsmål hvordan en terrorgruppe går med på en våpenhvile. Hvordan stiller du en terrorgruppe til ansvar? Hvem leder terrorgruppen? Hvem inngår forpliktelser som terrorgruppen vil holde i forhold til våpenhvile? Hva mener en terrorgruppe at en våpenhvile er? sier Bolton.

Støtter Israel
Underhuset i Kongressen avgjorde med 410 mot åtte stemmer å støtte Israel i krigen med Hozbollah. Resolusjonen fordømmer også fiender av den jødiske staten.

Over 300 mennesker har mistet livet i Libanon etter at Israel slo tilbake med raketter etter at to israelske soldater ble kidnappet av Hizbollah forrige uke. De fleste av disse var sivile.

Fortsetter Gaza

Samtidig fortsetter Israels operasjoner i Gaza. Natt til fredag trakk israelske tanks og soldater seg utfra den palestinske flyktningleiren Maghazi etter en tre dagers offensiv. Ifølge Reuters har 15 militante og sivile mistet livet i løpet av de tre dagene.

- Ja, våre styrker er ute, men det er viktig å understreke at våre operasjoner i Gaza fortsetter, sier en israelsk talskvinne til Reuters. De israelske styrkene samler seg nå langs grensa i forkant av en mulig ny invasjon i flyktningleiren Bureij.

Israel startet offensiven i Gaza i forrige måned etter at den israelske soldaten Gilad Shalit ble kidnappet av palestinske militante grupper.

- Skjulte våpen
Torsdag slapp den israelske hæren tusenvis av løpesedler over Gaza by med en advarsel om at de vil gå til angrep på hjem der palestinere skjuler våpen. «Enhver som har eller oppbevarer arsenal, ammunisjon eller våpner i husene sine må ødelegge dem eller møte farlige konsekvenser,» het det i løpesedlene.

Militære talsmenn sier til Ap at israel planlegger å gå til angrep på hjem i sivile områder der våpen er skjult. Talsmennene vil være anonyme ettersom de ikke har myndighet til å uttale seg til mediene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere