RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
UBÅTJAKT: En hurtiggående patruljebåt fra den svenske marinen under ubåtjakten i Stockholms skjærgård lørdag.
UBÅTJAKT: En hurtiggående patruljebåt fra den svenske marinen under ubåtjakten i Stockholms skjærgård lørdag. Foto: Pontus Lundahl (Afp)

Søker etter skadet russisk ubåt

Sist oppdatert:
Nødanrop på russisk utløste ubåtalarm i den svenske skjærgården.

STOCKHOLM (NTB). Et nødanrop fra en russisk ubåt som ble fanget opp torsdag, var med på å utløse alarmen i Stockholms skjærgård, skriver en svensk avis.

Fredag ble det kjent at det svenske forsvaret satte i gang søk i skjærgården, etter at en person hadde sett noe som kunne være en ubåt. Men allerede torsdag kveld ble det fanget opp et nødanrop mellom en sender i skjærgården og en sender i russiske Kaliningrad. Dette tyder på at det kan være en russisk ubåt med skader i svensk farvann, skriver Svenska Dagbladet.

Svensk etterretning

Opplysningene kommer fra den svenske signaletterretningen, som gjennomføres både av det svenske Försvarets radioanstalt (FRA) og andre enheter i forsvaret, som for eksempel marinen.

Det uvanlige med samtalen som ble fanget opp torsdag, var at den ble sendt på en spesiell radiofrekvens, en nødkanal som blir brukt av Russland.

Omtrent 14 timer senere, ved middagstider fredag, observerer en person et fremmed fartøy i den tett trafikkerte Kanholmsfjärden i Stockholmsskjærgården. Dermed starter det svenske forsvaret søket.

Slik kommenterer Forsvarsmakten selv nyheten om savnet ubåt på Twitter:


Kryptert

Svenska Dagbladet skriver videre at samme kvelden som søket skjedde, kunne de som overvåker signaler observere interessant radiotrafikk. Dette skjer ved 22-tiden, men nå er radiotrafikken kryptert.

Selv om innholdet av radiokontakten er kryptert, kan man se hvor i geografien signalene sendes til og fra. Det viser seg at senderen er i nærheten av Kanholmfjärden, og mottakerstedet altså er i den russiske enklaven Kaliningrad, hvor den russiske østersjøflåten har sin base.

Flere kilder bekrefter overfor avisen at disse opplysningene stemmer, men ingen vil spekulere på om det er en ubåt med skader i svensk farvann. (©NTB)

Les også: Ubåtalarm i Stockholms skjærgård

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere