RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skitne politiske triks

(Reuters)
Sist oppdatert:
Politikk kan være skitne greier, men John Kerry og George W. Bush har sluppet lett unna. Ingen har ennå kalt mødrene deres prostituerte. Les om amerikansk politikks mest infame triks.

Enhver som ønsker å bli president i USA må regne med å få bakgrunnen sin nøye gjennomgått av media og ikke minst motstandere. Pressen vil gjerne finne skandaler om kandidatene, og president George W. Bushs manglende krigsinnsats er blitt nøye gransket. Det samme er demokratenes favorittkandidat John Kerrys kjærlighetsliv blitt.

Men historisk sett har de nok sluppet billig unna skitne triks fra presse og motstandere. Det var mye verre før.

Skitten Nixon
President Richard Nixon skal ha vært en spesialist i skitne triks. Da han drev valgkamp mot daværende visepresident Hubert Humphrey i 1968, skal republikanerne ha overtalt sørvietnameserne til å trekke seg fra en fredskonferanse organisert av Humphreys sjef, president Lyndon B. Johnson. Den følgende diplomatiske fiaskoen skal ha skadet Humphreys sjanser i valgkampen.

Nixon fortsatte med sine triks i 1972, men det spørs om det var spesielt lurt. Innbruddet i demokratenes hovedkvarter i Watergate ble oppdaget. Det hindret likevel ikke at han ble valgt det året, men felte ham siden.

«Mora di er en h¿»
Den mest infame svertekampanjen i amerikansk historie skjedde trolig i 1828, da John Quincy Adams kjempet mot general Andrew Jackson om å presidentembetet. Adams ble døpt «halliken» av motstanderens valgkampanje, etter at et rykte ville ha det til at han tvang en ung kvinne til å ha et kjærlighetsforhold til en russisk adelsmann, mens Adams var USAs ambassadør i Russland.

Adams slo imidlertid tilbake med en flygeblad der det stod: «General Jacksons mor var en simpel prostituert som ble fraktet til landet av britiske soldater! Etterpå giftet hun seg med en mulatt som hun fikk flere barn med og general Jackson var det første!!»

I 1800 ble Thomas Jefferson anklaget for å lære bort «drap, ran, voldtekt, utroskap og incest».

Både Jackson og Jefferson vant valgene til tross for motstandernes knep, men den demokratiske kandidaten Grover Cleveland tapte trolig valget i 1888 på grunn av republikanske lurendreiere.

Sviktet av irene
Cleveland så ut til å gå mot seier to uker før valget, da et brev fra den britiske ambassadøren til en viss Charles Murchison ble offentliggjort. Murchison var ifølge brevet en brite bosatt i California, og i brevet støttet den britiske ambassadøren Clevelands kandidatur. Ikke så ille synes du kanskje, men den store irske befolkningen i New York likte dårlig at Cleveland fikk støtte fra britene og sviktet prompte demokraten.

Så viste det seg at briten Murchison, slett ikke var en brite, men George Osgoodby, en republikaner som bevisst hadde lokket ut den britiske ambassadørens synspunkt for å sverte Cleveland.

Cleveland tapte valget for Benjamin Harrison i 1888, men fikk sin revansje i 1892.

(Kilde: BBC)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere