RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjebnedag for Blair

Foto: Kieran Doherty (Reuters)
Sist oppdatert:
Storbritannias statsminister Tony Blair holder nå en av de mest avgjørende talene i sin politiske karriere under Labours årlige konferanse i Bournemouth. Se talen på web-TV.

Enkelte mener at talen kan være et være eller ikke være for Blairs politiske framtid. Oppgaven er å blidgjøre partifeller og overbevise om at han fortsatt er et aktivum for partiet.

Irak-trøbbel
Blair har høstet mye kritikk for sin politikk på spesielt to områder.

For det første skaper den sterke motstanden mot krigen i Irak trøbbel for statsministeren. Spesielt er det begrunnelsen for krigen som folk har problemer med, også innen Blairs eget parti. En meningsmåling avisen The Independent offentliggjorde tirsdag viser at nesten 60 prosent av britene mener Blair løy angående trusselen Irak angivelig utgjorde i forkant av krigen.

Den andre saken gjelder reformer innen offentlige tjenester og skolepenger. Forslaget om å innføre skolepenger på universitetene har splittet partiet og skapt store bølger i det britiske samfunnet.

Står på sitt
Så langt er det imidlertid ingen ting som tyder på at Blair vil legge seg flat i tirsdagens tale. BBC skriver at han fortsatt vil avvise kategorisk at det var et feilgrep å gå til krig mot Irak. Statsministeren fastholder også at han vil fortsette med reformene innen offentlige tjenester og innføre skolepenger.

Mange aktivister innen partiet ville foretrukket en regjering ledet av finansminister Gordon Brown, skriver Reuters. Brown anses for å være mer lojal mot partiets sosialistiske røtter.

I en følelsesladet tale mandag sa Brown at partiet ikke bare trenger et program, men også en sjel.

Tapt tillit
Tidligere statsråd Clare Short er enda tydeligere.

- Tillit er tapt. Mitt syn er at den ikke vil bli gjenvunnet. Det ville vært best for Tony¿ om han gikk frivillig, sier Short.

Følg lenken oppe til høyre i artikkelen for å se talen på web-TV fra klokken 15.10.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere