*Nettavisen* Nyheter.

Skjebnedag for Tory-topp

Foto: (AP)

Leder av det konservative partiet i Storbritannia Iain Duncan Smith kjemper for sitt politiske liv. Onsdag holder partiets parlamentsmedlemmer avstemning som avgjør om lederen får sparken.

49 år gamle Duncan Smith har ledet an i kritikken mot statsminister Tony Blair det siste året. Han har brukt grov ammunisjon mot Blair, og rast mot britenes rolle i Irak-krigen, Blairs EU-vennlige politikk og Blairs rolle i skandalen rundt selvmordet til våpeneksperten David Kelly.

Foretrekker fortsatt Blair
Nå kjemper han altså for sitt politiske liv. Grunnen er at han til tross for at Blairs popularitet har stupt, ikke har klart å øke oppslutningen om det konservative partiet nevneverdig. Meningsmålingen viser fortsatt at velgerne fremdeles foretrekker Blair framfor den munnrappe Tory-lederen.

I ettermiddag stemmer partiets parlamentsmedlemmer over om IDS, som han kalles, skal få fortsette som leder. Får han et simpelt flertall mot seg, er IDS ute av dansen og partiet må begynne jakten på en ny leder.

Offensiv
Onsdag gikk IDS offensivt til verks, og sa at han ønsket denne muligheten til å rense luften en gang for alle velkommen. Til BBC sa han at det ville være ekstremt tåpelig av partiet å krangle innbyrdes nå når regjeringen til Blair er på sitt mest sårbare.

På formiddagen deltok IDS på sedvanlig vis i statsministerens spørretime i Underhuset. Han hakket løs på Blairs kriminalpolitikk og på europapolitikken med sin skarpe tunge, men klarte ikke å bringe Blair ut av fatning.

Senere i ettermiddag holder IDS tale for parlamentsmedlemmene som siden skal bestemme hans skjebne. Avstemningen åpner 16.30 norsk tid, og avsluttes tre timer senere. Resultatet blir trolig offentliggjort innen en time etter at avstemningen er over.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.