RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjebneuker i Afghanistan

Foto: Lars Barth-Heyerdahl (TV 2 Nettavisen)
KABUL (TV 2 Nettavisen): Neste uke samles det afghanske storrådet, Loya Jirga, for å drøfte ny grunnlov. Mange afghanere tror landet står foran et vendepunkt.

Afghanistan mangler det aller meste etter over 20 år med krig. Å få vedtatt en ny grunnlov anses som svært viktig for å få på plass et nytt politisk system etter Talibans fall.

Derfor er det av avgjørende betydning at storrådet avvikles på en skikkelig måte. Under siste Loya Jirga sommeren 2002, klarte en rekke maktpersoner å trenge seg inn og påvirke delegatene under møtet. Styrker fra den internasjonale ISAF-styrken skal sørge for at det ikke skjer denne gangen.

Framtidstro
- Jeg tror resultatet blir positivt. Vi vil få bedre boforhold, bedre maliker og bedre ministre. Framtida er lys, sier bonden Mirajan.

TV 2 Nettavisen treffer ham i landsbyen Abchakan et stykke utenfor hovedstaden Kabul, hvor han livnærer seg av noen kuer. Han er interessert i internasjonal politikk og følger med på nyhetene på radio. Nå setter han sin lit til at den nye grunnloven vil føre til endringer i det afghanske samfunnet.

- Det største problemet er at de fleste mangler utdanning. Alt vil bli bedre jo flere som får utdanning. Hvis folk blir leger, lærere eller noe annet, vil de tjene samfunnet, sier Mirajan.

Avvæpning
Også sjefen eller maliken i landsbyen, Fazil Rahim, ser lyst på framtida. Han mener det viktigste nå er å avvæpne vanlige folk som går rundt med våpen.

- Det viktigste er å få folk til å føle seg trygge. Om folk føler seg fri, kan de gjøre hva de vil, sier maliken.

Den norske majoren Asgeir Dahlen er ikke like optimistisk med tanke på utfallet av storrådet. Som offiser i CIMIC-styrken har han tett kontakt med lokalbefolkningen og vet mye om hva som rører seg i det afghanske samfunnet.

Vil påvirke
- Opplysninger vi har fått, tyder på at mange har posisjonert seg de siste månedene i forhold til å påvirke delegatene til Loya Jirgaen. Det dreier seg om krigsherrer, klanledere og narkobaroner, sier Dahlen.

- Jeg har litt dårlig magefølelse for hva som blir resultatet av storrådet. Det kan være at møtet avsluttes uten at man er blitt enige om en ny grunnlov. Jeg tror heller ikke kvinner får særlig mer rettigheter i en ny grunnlov, sier han.

Sterk president
Grunnlovsforslaget som skal drøftes når delegatene samles 10. desember, var klart i begynnelsen av november. Forslaget går ut på at landet skal ha en sterk president, valgt direkte av det afghanske folket. Det kommer ikke til å bli noen statsminister. Videre beskrives landet som en islamsk republikk.

Neste sommer skal det avholdes valg i Afghanistan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere