*Nettavisen* Nyheter.

Skjebnevalg for Hillary og Barack

Foto: Montasje (Nettavisen)

Hillary og Baracks Texas-duell kan avgjøre demokratenes kandidatvalg. Vi har møtt menneskene som avgjør skjebnekampen.

04.03.08 19:44

TEXAS (Nettavisen): Noen mil nord for Austin ligger byen Waco. Den trøtte sørstatsbyen er, uten sammenligning for øvrig, kjent for to ting: Det var her dommedagsprofeten David Koresh tok med seg 84 mennesker i døden etter en 51 dager lang stillingskrig med FBI i 1993, og det er her presidentens fly Air Force One lander når George W. Bush skal hjem til ranchen sin noen mil vest for småbyen.

- Bortsett fra det, er det ganske begivenhetsløst her. Og det er helst sånn vi vil ha det, sier Donald Cef tørt til Nettavisen.

- Hvem som helst, bare ikke Hillary
Han bærer en button på venstre jakkeslag som illustrerende den seige motbakken Hillary Clinton prøver å kjempe seg opp.

«Anybody BUT Hillary» lyder slagordet. Men Donald bærer ikke buttonen fordi han er demokrat, snarere tvert I mot. Han er republikaner på sin hals.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Egentlig bør du passe munnen din, for her i cowboyland er det ikke særlig populært å plapre om demokrater og deres forkvaklede politikk. De er jo nesten kommunister, hele gjengen. Egentlig burde det være skuddpremie på dem, sier han.

Og han sier det på en måte som gjør oss usikre på om han fleiper eller er grav alvorlig.

- Jeg har denne buttonen fordi hva enn som skjer, så må vi unngå at «that woman» – dama til Bill – blir president. Hun er for ustabil og hun er ingen ledertype. Ingen skal få meg til å tro at Hillary klarer å samle USA på samme måte som Bush har klart i tiden etter 11. september-terroren. Og en annen ting: Det verste av alt må være å få Bill Clinton som «førstedame». Gud forby om republikanerne taper valget, men skulle ulykken likevel skje får jeg virkelig håpe at det er Barack Obama som blir president, mener han.

Barack-bølgen truer
I Texas skal du gå langt mellom hver gang du møter en engasjert demokrat, delstaten er tungt dominert av en republikansk velgermasse. Derfor er det også ekstra paradoksalt at delstaten blir sentral i utvelgelsen av demokratenes presidentkandidat.

- Det er dette som er «Super Tuesday», det er i Texas du finner spenning og action, blunker Donald.

Cowboyenes enkle prinsipp om den sterkestes rett og «last man standing» gjelder i høyeste grad det kommende døgnet i USAs nest største delstat. Vinneren i Texas blir etter alle solemerker demokratenes presidentkandidat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Barack Obama har vunnet de siste 11 nominasjonsvalgene på rad, og leder med knappe 100 delegater foran Hillary. Totalt må en kandidat ha 2025 delegater for å bli valgt som demokratenes presidentkandidat under partiets landsmøte i august. Texas har hele 193 delegater til landsmøtet.

I kappløpet har tonen mellom de to gjenværende kandidatene blitt skarpere dag for dag de siste ukene, og innad i partiet er det for lengst tatt til orde for ro og samling om én kandidat.

På republikansk side er det liten eller ingen tvil om at presidentkandidaten heter John McCain. Derfor blir den republikanske nominasjonsprosessen nedprioritert av amerikanske medier, mens den stadige knivingen mellom Obama og Clinton får bred og massiv spalteplass.

Hvem står?

Innad i det demokratiske partiet er det frykt for at en videre duell mellom de to vil skade hele partiets videre trav mot Washington. Derfor har Hillary kniven på strupen.

De kunne like gjerne ladet seksløperne og møttes utenfor saloonen til revolverduell ved soloppgang. For ironisk nok er det nettopp i hjertet av cowboyland at den politiske superduellen mellom Barack Obama og Hillary Clinton skal stå natt til onsdag.

Nå er det briste eller bære, vinn eller forsvinn. Verst er det for Hillary, som er fullstendig avhengig av å gjøre et brakvalg for å kunne fortsette kampen for å bli nominert som demokratenes presidentkandidat.

Nerver i høyspenn

Nominasjonsvalget i cowboyland blir en thriller av de sjeldne for de to demokratiske kandidatene, Obama og Clinton. Det er umulig å utpeke en seierherre eller -kvinne på forhånd. Meningsmålingene viser dødt løp, selv om Obama stadig puster fru Clinton i nakken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Susan Morris er inngiftet i en av delstatens mektigste republikanske familier, men er selv liberaldemokrat og har valgt å jobbe på gata for å hjelpe de hjemløse i delstatshovedstaden Austin.

Hun både håper og tror det er en ny politisk vind som feier inn over Texas. Delstaten er tradisjonelt svært republikansk.

Hudfletter Bush
- Men selv ikke svigerforeldrene mine tror republikanerne klarer å holde skansen i Texas. De innser at Bush har rasert landet vårt. Jeg håper derfor at Hillary Clinton klarer å slå seg frem i nominasjonsvalget. Hun viser at hun bryr seg om de hjemløse, og hun virker både motivert og inspirert til å virkelig gripe tak i den økonomiske krisen i landet, sier Susan til Nettavisen.

- Bush-klanen og hans republikanske støttespillere har utrolig nok klart å berike seg selv på å kjøre dette landet i grøfta, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Olsen

Hun tar oss med for å møte noen av Austins titusenvis av hjemløse. Vi møter ikke alkoholikere eller narkomane. Men vanlige mennesker, som deg og meg, som har havnet i økonomisk uføre. Noen fordi de mistet jobbene sine, og dermed også inntektsgrunnlaget for å betjene boliglån, på grunn av omfattende nedskjæringer.

Andre kommer fra den nye bølgen krigsveteraner – hjemkomne soldater fra krigene i Afghanistan og Irak som sliter med psykiske ettervirkninger eller fysiske skader.

Har ventet i to år på trygd
En av dem er Gabriel, som ble truffet av en kule i Irak. I to år har han ventet på uføretrygden, den har fremdeles ikke kommet. Dermed er Gabriel sin egen lykkes smed, og tigger penger fra bilister i rushtiden.

Men selv om hans situasjon er ille, er det et helt annet politisk stridstema i valgkampen som opptar Gabriel:

- Krigen i Irak. Vi har ingenting der å gjøre. Hvis jeg får mulighet til å stemme under nominasjonsvalget, går min stemme til Hillary. Jeg håper og tror hun kan få satt en stopper for den blodige og meningsløse krigen, sier han der han står langs motorveien i Austin og tigger for småpenger.

Noen av de hjemløse har jobber, men tjener langt fra nok til å kunne finansiere et hjem. Minstelønntaksten i USA er 5,85 dollar i timen. Etter siste kursfall, utgjør det knappe 30 kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Tok taxi med terrormistenkte
Immigrasjon har vært en het potet så langt i valgkampen, og der har Hillary klar å score noen ekstra poeng – særlig blant immigrantene Nettavisen fikk møte i storbyen Dallas.

De eneste som turte å snakke med Nettavisen med fullt navn for åpent kamera, var de iranske immigrantene Iraj Changisia og Peyman Zandi. De omtaler årene med Bush i president som «et mareritt».

- Vi blir behandlet som terrorister overalt vi går. Retorikken til Bush og republikanerne gjør at de hvite amerikanerne frykter alt og alle fra Midt-Østen. Både Hillary Clinton og Barack Obama har et langt mer menneskelig og nyansert syn på fiendebildet som Bush har tegnet. Selv syns jeg Hillary virker som den mest sympatiske kandidaten, og hun har en ryddig og god strategi for å løse problemet med illegale innvandrere, sier Iraj.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Olsen (Nettavisen)

Kameraten Peyman har bodd flere år i San Antonio, som er byen med flest innvandrere fra de latinamerikanske landene.

- Landet flommer over av illegale immigranter som søker lykken her i USA. Og første stopp på veien er Texas, som jo grenser til Mexico. For mange blir det også siste stopp. For gresset er ikke grønnere på den andre siden av gjerdet, noe mange oppdager når de kommer hit. Derfor mener jeg Hillary Clintons forslag om å hjelpe de mange immigrantene i sitt eget land, slik at det blir attraktivt å bli i hjemlandet, er noe av det mest fornuftige som er sagt i immigrasjonsdebatten, sier Peyman.

Hillary har spesielt stor støtte blant de 3,6 millioner latinamerikanere som er bosatt i Texas. Tidligere rådgiver for Bill Clinton, den politiske strategen James Carville, sier til CNN at det er nettopp latinamerikanerne som kan bli halmstrået som redder Hillary.

- Men hvis hun ikke vinner i de to store statene Ohio og Texas, er det hele over for hennes del, sier Carville.

I tillegg er det ventet at hun høster stemmer blant den hvite, kristne og voksne middelklassen.

Obama som ryddegutt
For Obama sin del er det stor støtte å hente blant de afroamerikanske velgerne, som nå flokker seg om senatoren som fosser fram over hele USA. Også fra de unge liberale i storbyene samler seg om Obama.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Olsen

Den unge kunstnerspiren Janet Nichols i Austin er et godt eksempel på de liberales holdning i nominasjonsprosessen.

- Det er på tide å røske opp i det halvkorrupte Washington, vi trenger en sterk og klar «ryddegutt» som ikke er redd for å sette Bush-administrasjonens katastrofale politikk på prøve. Obama er mannen. Han er et friskt pust i amerikansk politikk, og han snakker ikke velgerne etter munnen. Han er rett frem og ærlig, sier Janet til Nettavisen.

De unge homofile i delstatshovedstaden er mer splittet i synet på hvilken presidentkandidat de ønsker. Homofiles rettigheter og rett til å få gifte seg har blusset opp som et kontroversielt tema i valgkampen.

Republikanerne står fast ved at de ikke vil tillate homofile ekteskap. I den demokratiske leieren sliter de mer med å finne riktig ordlyd. På en side vil ikke kandidatene støte fra seg den kristne, hvite middelklassen. Men samtidig ønsker de å nå fram til de unge og mer liberale.

Snerpete frue
- Hillary Clinton virker kanskje litt vel «snerpete» på temaet. Det ser ut som hun rynker på nesen når hun snakker om de homofile, selv om hun langt på vei ønsker å gi oss flere rettigheter. Men vi tror nok våre stemmer går til Barack Obama. Han er ikke fullt så «uptight», men virker oppriktig interessert i å åpne for at vi homofile skal få bedre rettigheter i USA, sier kjæresteparet Cathrin og Julie til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Dermed står det helt åpent hvem av de demokratiske kandidatene går seirende ut av duellen i Texas. Tre rykende ferske meningsmålinger fra Texas som ble offentliggjort ved midnatt lokal tid, viser at Hillary Clinton leder knepent men 2-3 prosentpoeng.

Også i delstaten Ohio, som er den andre store staten som går til stemmeurnene tirsdag, har Hillary et aldri så lite forsprang. De to siste statene som deltar i tirsdagens nominasjonsvalg, Vermont og Rhode Island, har et marginalt antall delegater og vil trolig ikke spille noen sentral rolle.

Dersom Hillary Rodham Clinton skal være kandidaten som rir inn i solnedgangen når kruttrøyken har lagt seg etter duellen i Texas, trenger hun langt mer enn en marginal seier. Kun en brakseier i både Texas og Ohio vil kunne sikre henne nok delegater til å fortsette nominasjonskampen frem mot det demokratiske partiets landsmøte i Colorado i august.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.