Skjeggete og blek Mijailovic i retten

Foto: (Melitta Wellner/Reuters)

Den var en blek og skjeggete Mijailo Mijailovic som tok plass i rettssalen onsdag. Følg rettssaken direkte i web-radio nå.

14.01.04 15:27

Rettssaken mot Mijailo Mijailovic (25), som har tilstått drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh, begynte i Stockholm tingsrätt onsdag.

Mens statsadvokat Agneta Blidberg redegjorde i detalj for hva som skjedde da Mijailovic tok livet av Sveriges utenriksminister Anna Lindh, så den drapstiltalte Mijailovic rett ned i bordet. Bare av og til tittet han opp mot dommerpanelet rett foran ham.

Han hadde skjegg, var blek og hadde rødsprengte øyne. Han var kledd i en mørk genser og mørke bukser.

25-åringen sitter med ryggen mot tilhørerne og har forsvareren Peter Althin på sin høyre side.

Forsinket rettssak
Rettssaken ble et kvarter forsinket fordi sikkerhetskontrollen tok for lang tid. Kvart over ni startet dommer Göran Nilsson saken, til tross for at alle ikke var kommet inn.

- Er man for sen, så er man for sen, sa dommeren.

Den mistenkte Mijailo Mijailovic ble så ført inn i retten, og dørene ble stengt. Rettssaken åpnet med at aktor Agneta Blidbergs saksframstilling.

- Jeg krever dom for overlagt drap, sa Blidberg før hun la fram saksgangen ifølge påtalemaktens syn.

Krever 250.000
Anna Lindhs familie, ektemannen Bo Holmberg og hennes to sønner, krevde deretter en erstatningssum på til sammen 250.000 svenske kroner. For Holmberg, blir det lagt ned påstand om 50.000 kroner, mens det for hver av de to barna er lagt ned påstand om 100.000 kroner i erstatning.

Nekter straffskyld
Mijailovic’ forsvarer Peter Althin forklarte så at Mijailovic erklærer ikke straffskyld etter tiltalen på overlagt drap.

- Mijailo Mijailovic benekter for lovbrudd. Grunnen er at han ikke på noe vis hadde til hensikt å drepe Anna Lindh, sa Althin.

Trodde Mijailovic skyggebokset
I Agneta Blidbergs redegjørelse kom det fram at Eva Franchell, Anna Lindhs venninne som var med henne og handlet drapsdagen, først ikke oppfattet alvoret da Mijailovic angrep.

- Venninnen til Anna Lindh trodde drapsmannen "skyggebokset" mot Lindh i kjøpesenteret NK, sa statsadvokat Agneta Blidberg i sitt innledningsforedrag.

"Hva gjør du?", skal venninnen ha skreket mens hun slo ham på armen. Mannen løp fra stedet og slapp drapsvåpenet på vei ned rulletrappen. Våpenet ble like etter plukket opp av en kvinne, som overleverte det til en vakt, forklarte Blidberg.

Blidberg fortsatte sin redegjørelse med å vise video fra overvåkningskameraene på NK drapsdagen. Opptakene viser ifølge påtalemakten at Mijailovic fulgte etter Lindh i minst 14 minutter før drapet, og at det derfor ikke kan ha vært en impulshandling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag