*Nettavisen* Nyheter.

Skjelvet sendte tusenvis på flukt

Foto: (Reuters)

311 ble skadet og tusenvis flyktet fredag morgen fra sine hjem da Japan ble rystet av et sjeldent kraftig jordskjelv. En mann mistet også livet. Se web-TV fra skjelvet her.

26.09.03 13:30

Skjelvet målte 8,0 på Richters skala, og er dermed det kraftigste i Japan siden oktober 1994, da Hokkaido ble rammet av et skjelv som målte 8,1 på skalaen. Til sammenlikning ble skjelvet som kostet 6432 mennesker livet i Kobe i 1995 målt til 7,3, skriver AFP.

Den omkomne var en eldre mann som ble påkjørt av en bil i trafikkkaoset som oppsto etter jordskjelvet. 46.300 mennesker fikk etter skjelvet beskjed om å evakuere sine hjem.

Det inntraff ved 04.50-tiden lokal tid, det vil si klokken 21.50 norsk tid torsdag kveld. Tallet på skadde sto tolv timer senere på 311, og de fleste av disse var mennesker som ble rammet av møbler og andre gjenstander som ble slengt omkring under rystelsene.

- Kraftigste jeg har vær med på
Skjelvet ble fulgt av flere etterskjelv, målt helt opp til 7,0 på Richters skala. Episenteret lå i havet rundt 750 kilometer nord for Tokyo.

- Jeg ble vekket av at huset ristet kraftig flere ganger. Alt var et eneste kaos: Pianoet, fjernsynet, møblene – alt sammen veltet eller falt ned fra veggene. Jeg har bodd her i 25 år, men dette er det verste jordskjelvet jeg har vært med på, fortalte Kiyuomitsu Kurosawa, ifølge NTB-DPA-AFP.

Kurosawa er 62 år gammel og jobber som bygningsarbeider i Makubetsu på øya Hokkaido, rundt ti mil nordvest for episenteret.

Relativt små skader
Fredagens rystelser gjorde nokså små skader, når en ser dem i forhold til styrken på skjelvene, sa Yoshimitsu Okada i det japanske forskningsinstituttet for katastrofeberedskap.

- Veggene holdt og husene ble stående, påpekte han.

Det ble etter skjelvet sendt ut et såkalt tsunami-varsel, om mulige flodbølger som følge av skjelvet. Dette varselet er senere blitt nedjustert, og det er trolig ikke fare for noen store oversvømmelser som følge av skjelvet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.