Skjerper ikke straff for æresdrap

Parlamentet i Jordan har med stort felrtall avvist et forslag om skjerpede straffer for menn som dreper kvinnelige slektninger i såkalte æresdrap.

08.09.03 12:01

Det er for andre gang siden juni at underhuset slår ned på kong Abdullahs forslag om en strengere lovregulering av æresdrap. Drapene blir som regel begått av fedre og brødre, og kvinner som har hatt sex utenfor ekteskap er ofrene.

Islamistene og de konservative partiene nektet å godta det nye lovforslaget, og mente det ville ødelegge sosiale verdier.

Diskuteres på nytt

Et annet forslag som vil gi kvinner rett til å skille seg fra sine ektemenn, ble sendt videre til justiskomiteen for nærmere ettersyn.

I august gikk senatet i Jordan inn for begge lovforslagene på tross av at underhuset da allerede en gang hadde sagt nei til endringene.

Forslagene skal nå diskuteres i begge kamre.

Hvis underhuset fortsetter å motsette seg lovendringene, er det ifølge BBC bare mulig å få den gjennom ved en intervensjon fra Kong Abdullah.

Lange tradisjoner

Æresdrap på jordanske kvinner har skapt internasjonal harme.

Men konservative parlamentsmedlemmer argumenterer med at mildere straff vil krenke landets religiøse tradisjoner og ødelegge det konservative jordanske samfunnet der menn har siste ord.

Slik landets lover er i dag, kan menn som blir funnet skyldig i æresdrap, slippe unna med seks måneders fengsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.