*Nettavisen* Nyheter.

Skjøt bjørn - går fri

En sauebonde fra Elverum som skjøt en bjørn som angrep sauene hans i sommer, går fri.

20.09.05 14:09

En fire år gammel hannbjørn ble skutt ved en seter i Letjerndalen i Elverum natt til mandag 27. juni i år. Sauebonden passet på sauene da det store rovdyret dukket opp midt i flokken. Da bonden skjøt, hadde bjørnen allerede angrepet og skadd en sau.

- Dersom husdyr er under direkte angrep av rovdyr, gir viltloven anledning til å felle rovdyret. Vi mener at bonden har handlet i nødverge, og har dermed henlagt saken mot ham fordi det ikke er bevist noe straffbart forhold, sier politiadvokat Thorbjørn Klundseter.

Bjørn er et fredet vilt, og det er ikke lov å skyte fredede dyrearter i Norge.

Undersøkelser
Politiet har benyttet seg av en ettersøkingshund som har sett hvor bjørnen har beveget seg i området før den ble skutt. I tillegg ble det utført åstedsundersøkelser av politiets tjenestemenn.

- De opplysninger bonden har gitt oss, samsvarer med resultatet av våre tekniske undersøkelser, sier Klundseter.

Blant annet ble det funnet et lam på stedet som hadde ferske bittskader.

Tre bjørnedrap
Det har vært tre drap på bjørn i Norge i løpet av veldig kort tid. En annen Hedmarks-mann er fortsatt siktet for å ha skutt og drept en fireårig brunbjørn på rundt 130-140 kilo i Engerdal natt til 17. juni. Den saken er ennå ikke ferdig etterforsket.

Først etter en kamp på liv og død, greide Peder Lundemo (53) å felle en illsinte bjørn i Lierne i Nord-Trøndelag 17. august. Lundemo hadde blitt bitt i hodet og i en arm, og endte opp et halvt øre fattigere etter det ublide møtet med den norske fastlandsfaunaens største rovdyr.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag