*Nettavisen* Nyheter.

Skjøt med skarpt mot Palestina-demonstranter

Foto: KHALED DESOUKI (Afp)

Forsøkte å storme Israels ambassade.

16.05.11 12:37

Egyptiske helsemyndigheter opplyser at 353 personer er skadet etter opptøyene ved Israels ambassade i Kairo søndag. For seks av dem er tilstanden kritisk, melder Daily News Egypt.

Tusenvis av Palestina-venner deltok for å markere sin avsky mot staten Israel - 63 år etter at staten ble opprettet. «Nakba» - katastrofen - kaller palestinerne dagen da Israel erklærte sin uavhengighet og hundretusener av palestinere måtte flykte eller ble drevet fra sine hjem.

Sikkerhetspoliti brukte tåregass og skjøt med skarpt for å spre folkemengden utenfor ambassaden, og hundrevis ble skadet, melder Al Jazeera.

Øyenvitner sier til Al Jazeera at en gruppe demonstranter forsøkte å storme inngangen til ambassaden. Politiet drev demonstrantene tilbake med tåregass, gummibelagte kuler og skarpe skudd.

Nyhetsbyrået AP melder at minst to skal være drept, men dette er ikke bekreftet.

Samtidig meldes det at israelske styrker har skutt mot demonstranter på grensen mot de palestinske områdene, Syria og Libanon. 12 personer skal ha blitt drept og mange skadd, melder BBC News. Israelske myndigheter meldte blant annet at tusenvis av palestinere fra Syria forsøkte å ta seg opp på den okkuperte Golanhøyden, som spilte en nøkkelrolle i seksdagerskrigen i 1967, da Israel tok området fra Syria.

Jerusalem Post skriver mandag at Israel ruster seg til mer uro mandag. Samtidig klager de Syria og Libanon inn for FNs sikkerhetsråd for at de ikke klarte å holde kontroll på grenseovergangen etter Nakba-markeringen søndag.

Israels viseutenriksminister Danny Ayalon sa i et radiointervju mandag at nabolandene må skjerpe sikkerheten og hindre at demonstranter tar seg over grensen til Israel.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordret i en uttalelse til ro i regionen og ber alle parter ta ansvar.

BBCs korrespondent Jon Donnison i Ramallah på Vestbredden sier årets markering av Nakba har fått større slagkraft etter hendelsene i Midtøsten og Nord-Afrika, som begynte med revolusjonene i Tunisia og Egypt.

Se video fra uroen i Kairo under (YouTube/Al Jazeera)

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.