*Nettavisen* Nyheter.

Skjøt mot skrekkslagne turister på stranda

SKJØT MOT TURISTER: Det som kan være en gjerningsmenn løp fra stranda og inn på hotellet mens han skjøt rundt seg. Bilde fra tunisisk TV viser skadde som får behandling på stranda etter angrepet. Foto: (Ap)

- Han kom via stranden, kledd som en som skulle bade, og han hadde en strandparasoll med et skytevåpen inni.

26.06.15 21:31

SOUSSE/OSLO (NTB, Nettavisen): Hundrevis av skrekkslagne turister løp for livet da en eller flere angripere begynte å skyte mot badegjester i Sousse i Tunisia. Angrepet skjedde ved 13.30-tiden fredag.

Blant de drepte er belgiske, britiske og tyske turister, opplyser helsedepartementet i Tunisia ifølge Reuters.

SISTE: Minst 37 personer ble drept og 38 såret i hotellangrepet i Tunisia, melder radiokanalen Mosaique FM.

Ifølge radiokanalen ble angrepet utført av én mann som væpnet med en kalashnikov åpnet ild på hotellstranda. Det meldes videre at fem tunisiere er skadd.

Les også: Kristin fra Hokksund midt i terrordramaet

Ingen meldinger om skadde nordmenn

Utenriksdepartementet har vært i kontakt med noen nordmenn i Sousse i Tunisia etter terrorangrepet, men hadde fredag kveld ikke fått meldinger om at nordmenn var direkte rammet.

Utenriksdepartementet har satt krisestab og følger situasjonen fortløpende etter terrorangrepet mot et turisthotell i Sousse i Tunisia.

Minst 114 norske turister oppholder seg i feriebyen Sousse.

– Så langt har vi ingen indikasjoner på at noen nordmenn er rammet, men vi undersøker saken, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde til NTB.

Utenriksdepartementet ber nordmenn i Tunisia som ikke har registrert seg ennå, om å gjøre det på www.reiseregistrering.no. Nordmenn bes også om å vise aktsomhet og følge med på rådene fra lokale myndigheter.

Kun én gjerningsmann?

Tunisiske medier meldte om to gjerningsmenn, mens Tunisias sikkerhetssjef sa det kan dreie seg om kun én gjerningsmann. Han ble drept i en skuddveksling med politiet og omtales som en student fra Tunisia

Skytevåpen i strandparasoll

– Han kom via stranden, kledd som en som skulle bade, og han hadde en strandparasoll med et skytevåpen inni. Idet han kom til stranden, brukte han våpenet, sier sikkerhetsminister Rafik Chelly til radiostasjonen Mosaique FM, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Klikk på bildet for å forstørre.

BLODIG: Angrepet startet ved strandhotellet Imperial Marhaba i Sousse. Blodsøl på området vitner om dramaet som utspant seg. Foto: Fethi Belaid (Afp)

En ikke navngitt sikkerhetskilde sier til DPA at en annen gjerningsmann er pågrepet av politiet, men dette er ikke bekreftet av andre kilder.

Les også: Alt om angrepene i Frankrike og Tunisia

Panikk på stranden

Skytingen utløste panikk på stranden like ved hotellet. Øyenvitner forteller at folk som lå og solte seg, brått måtte løpe for livet.

Klikk på bildet for å forstørre.

VENTER PÅ INFORMASJON: Turister samlet i lobbyen på Imperial hotel etter angrepet. Sousse er en populær turistdestinasjon, 140 kilometer sør for hovedstaden. Foto: Fethi Belaid (Afp)

– Min sønn var i sjøen, og kona mi og jeg ropte selvfølgelig at han måtte komme seg opp så fort som mulig, og da vi løp oppover stranden, sa han at han akkurat hadde sett noen bli skutt, sier Gary Pine fra Bristol i England til Sky News.

– Det var massevis av mennesker som flyktet fra stranden, sier han.

Han forteller også at hotellansatte først ba gjestene om å gjemme seg i rommene sine, deretter fikk de beskjed om å samle seg i resepsjonen.

Sky News har også sett bilder av en mann i 60– 70-årene som ligger i en blodpøl.

Angrepet startet ved strandhotellet Imperial Marhaba, der en mann snek seg inn og begynte å skyte mot gjestene, opplyser en talsmann for det tunisiske innenriksdepartementet.

– Sikkerhetsstyrker grep inn umiddelbart og havnet i en skuddveksling med angriperne, sier Mohammed al-Aroui til Tunisias statlige nyhetsbyrå TAP.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKUTT OG DREPT PÅ STRANDA: En av de drepte turistene ligger dekket til med et teppe etter terrorangrepet på stranda i Sousse i Tunisia. Foto: Stringer (Reuters)

Hotell sperret av

Minst 114 norske turister oppholder seg i Sousse, ifølge turoperatøren Detur.

Blant dem er Kim Hogndal. Han sier at hotellet deres er sperret av etter terrorangrepet, slik at ingen kommer inn eller ut.

– Det fløy nettopp et helikopter over her. Vi hører det uler og er mye støy. Jeg tror de fleste har valgt å gå på rommene sine. Hotellet er stengt av. Ingen kommer inn eller ut, forteller han til TV 2.

– Vi vet veldig lite. De spiller musikk ved bassenget og alt ser ut som normalt, men vi ser på vaktene og de som jobber på hotellet, at de har en annen holdning nå, sier Hogndal.

Selskapet Detur opplyser til NTB at det nå avlyser alle reiser til Tunisia på grunn av angrepet.

Jaget fra stranden

Norske Didrik Danielsen (38) befinner seg også i området. Selv om han befant seg en halvtime unna angrepet, i Kantaoui, fikk han og samboeren beskjed om å forlate stranden.

– Vi lå på stranden da de som jobbet på hotellet jaget alle opp igjen. Hele området er hermetisk lukket, ingen kommer inn eller ut, opplyser Danielsen, som er fra Raufoss, til VG.

Tunisia har vært i høy beredskap siden mars, da væpnede islamister angrep Bardo-museet i hovedstaden Tunis. I det angrepet ble 22 personer drept, de fleste av dem turister.

Turisme er en viktig inntektskilde i Tunisia. Etter angrepet på Bardo-museet i mars har det vært en kampanje på sosiale medier for å få folk til å trosse terrortrusselen og legge ferien til Tunisia uansett. (©NTB)

Alt om terrorangrepene:

Firebarnsfar angrep gassfabrikk - en person halshogd

Tromsøkvinnen Merethe var på vei til dødsstranda

Minst 27 drept i selvmordsangrep i Kuwait

Spania og Italia trapper opp terrorberedskap

Klikk på bildet for å forstørre.

SKJERPET SIKKERHET: En sikkerhetsvakt står vakt ved svømmebassenget i turistbyen Sousse etter terrorangrepet fredag. Foto: Fethi Belaid (Afp)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.