RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjøt 1 million klasebomber

Foto: Norsk Folkehjelp
Sist oppdatert:
Den israelske hæren fyrte av over en million klasevåpen i Libanon. Inntil 500.000 ueksploderte bomber ligger fortsatt igjen. - Vi møter nye ofre hver dag, sier Per Nergaard fra Norsk Folkehjelp.

Ifølge avisen Haaretz avfyrte den israelske hæren over 1800 granater med klasebomber i løpet av krigen i Libanon. Det bekrefter sjefen for en rakettavdeling i den israelske hæren.

Hver granat har over 600 granater i stridshodet som spres over målet. Batteriene har en rekkevidde på vel 30 kilometer men er kjent for å være svært unøyaktige.

- Galskap
- Det vi gjorde var fullstendig galskap. Vi dekket hele byer med klasebomber, sier kilden til avisen.

Ifølge Human Rights Watch eksploderte bare seks av ti granater. I forrige uke advarte FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland at det kan ligge rundt 100.000 ueksploderte klasevåpen I Libanon. Haaretz skriver at så mange som 500.000 ueksploderte granater kan ligge igjen.

- Problemet er nok større enn det Jan Egeland sa. Vi har allerede dokumentasjon på at den libanesiske hæren, FN og frivillige organisasjoner har tryddet over 25.000 klasevåpen på to uker, sier lederen for Mineksjonen i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard, til TV 2 Nettavisen.

I forrige uke besøkte han Sør-Libanon.

Fæl dag
Problemet er spesielt stort i området øst for Tyr I Sør-Libanon.

- Våre folk intervjuer nye ofre hver dag. De hadde en fæl dag på jobb i dag da de besøkte flere sykehus, sier Nergaard.

Han mener den omfattende bruken av klasevåpnene er et klart brudd på internasjonal lov.

- Så vidt jeg kan bedømme snakker vi om et klart brudd på humanitær rett. Det skal være et rimelig forhold mellom militær virkning og tap av sivile. Granatene ligger strødd i sivile områder, sier Per Nergaard.

Hjerkinn
Det norske forsvaret har klasevåpen av samme type som granatene som ble brukt i Libanon. Ifølge ukeavisen Ny Tid planlegger Forsvaret å teste flere granater på Hjerkinn skytefelt på Dovre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere