RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjøt demonstrant - video sjokkerer verden

Sist oppdatert:
Mens volden eskalerte, gikk internett i svart i Egypt. Se den sjokkerende videoen av en demonstrant som blir skutt.

En video av en demonstrant som blir skutt er lagt ut på nett - en video som kan sette sinnene ytterligere i kok før de varslede massedemonstrasjonene i Egypt fredag. Se den i videovinduet øverst i saken.

Fredag er det ventet at tusenvis vil strømme ut i gatene - etter gudstjenester og fredagsbønn, men mobiliseringen - som i stor grad har skjedd via sosiale medier - ble hindret da internett gikk i svart i hele eller deler av Egypt en time før midnatt torsdag, melder blant andre CNN og Guardian.co.uk.

Det skjedde etter en dag der volden eskalerte i områder utenfor Kairo. 22 år gamle Mohamed Atef ble skutt i hodet av sikkerhetsstyrker i Sheikh Zuweid, 344 kilometer nordøst for Kairo torsdag. Han døde av skadene. Bilder og video av hendelsen var raskt ute på TV og internett.

- 88 prosent er nede
ved 07-tiden norsk tid meldes det på Twitter at status for internettjenesten i Egypt er at 88 prosent har falt ut.

Samme sted melder en person at internett virker på Kairos femstjernes hoteller.

Det meldes videre at mobilnettet også er rammet.

Følg utviklingen direkte her

Følg nyhetskanalen Al-Jazeeras liveblogg fra Egypt her (engelsk)

Følg tvitringen om demonstrasjonene i Egypt på Twitter-taggen #jan25

Ber regimet om å lytte
Egypts største opposisjonsbevegelse, Det muslimske brorskap, oppfordrer til demonstrasjoner etter fredagsbønnen. Fredsprisvinner Mohamed ElBaradei er blant dem som vil delta.

- Jeg skulle ønske vi ikke måtte gå ut i gatene for å tvinge regimet til å handle, sa Mohamed ElBaradei da han ankom Kairo torsdag.

Den tidligere lederen for Det internasjonale atomenergibyrået og vinner av Nobels fredspris har kommet hjem til Egypt for å demonstrere.

- ElBaradei sier regimet må lytte raskt, ikke bruke vold og forstå at det nå må forandring til.

- Det er ikke noe annet alternativ, sa ElBaradei ifølge BBC News.

- Vi skal fortsette å bruke vår rett til å demonstrere fredelig og gjenopprette vår frihet og verdighet. Regimets voldsbruk vil slå hardt tilbake, meldte ElBaradei i en Twitter-melding torsdag.

Minst sju er drept
Minst sju personer er døde og nærmere 1000 er arrestert etter at uroen brøt løs.

Under sammenstøt mellom demonstranter og politi i Sheikh Zuweid i Sinai torsdag ble en ung demonstrant skutt og drept. Nyhetsbyråene Associated Press og Reuters la ut video av hendelsen på internett.

Vi advarer mot sterke scener.

Arrestasjoner før daggry
Sikkerhetsstyrkene er på tå hev før de ventede massedemonstrasjonene fredag.

Det muslimske brorskap har denne gangen oppfordret sine tilhengere til å delta i demonstrasjonene etter fredagsbønnen.

Før daggry fredag ble en av brorskapets ledere, Issam al-Aryan, arrestert ifølge hans svigersønn.

- Regimer på tuppa
- Jeg tror samtlige arabiske regimer er på tuppa og er nervøs for at dette skal eksplodere, uttalte FAFO-forsker Kjetil Selvik til Nettavisen torsdag.

Les også: - Dikatorene bør være nervøse

I Tunisia klarte demonstrantene å tvinge president Ben Ali på flukt, og kravene om sosiale og politiske reformer har spredd seg til flere arabiske land som Algerie, Egypt og Jemen.

- Det er to ting som har skjedd. Det ene er at dette uovervinnelighetstempelet til disse regimene er litt borte. Det andre er at folket har fått tilbake troen på at de kan endre politikken ved å gå ut i gatene, sier Selvik.

Mobilisert via sosiale medier
Folkeopprøret har i stor grad blitt styrt av sosiale medier på Internett. Arrangørene har brukt både Twitter og Facebook som verktøy til å mobilisere massene. Det til tross for at myndighetene tidvis har blokkert tilgangen.

Prrofessor Daniel Heradstveit ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt (NUPI) mener det i stor grad er Internett som har gjort massene i araberverden oppmerksomme på urettferdigheten som rår.

- Vi lever også nå i den digitale revolusjon, og den har synliggjort for den arabiske grasrota den urettferdigheten som ligger i sensur og manglende offentlig diskusjon av ulike oppfatninger. Den digitale revolusjonen har også synliggjort den elendigheten den arabiske massen lever under, uttalte Heradstveit til Nettavisen torsdag.

Her kan du se en video av opptøyene i Egypt der en demonstrant blir banket opp:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere