Gå til sidens hovedinnhold

Skjuler slummen med banner

Myndighetene i Bangkok har hengt opp verdens største banner for å hindre at topplederne som besøker byen under APEC-toppmøtet neste uke, får øye på et av byens slumområder.

Det 360 meter lange og ti meter høye banneret, som viser et fargerikt bilde av kongepalasset, ble hengt opp langs Chao Phraya-elva torsdag, samtidig som de utenlandske topplederne begynte å ankomme byen.

Både USAs president George W, Bush, den russiske presidenten Vladimir Putin og Kinas president Hu Jintao er blant lederne som deltar på toppmøtet i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsområdet (APEC), som består av 21 nasjoner.

Banneret er bare det siste av en rekke tiltak som myndighetene i Bangkok har iverksatt for å presentere byen i sitt beste lys. I tillegg har myndighetene iverksatt omfattende sikkerhetstiltak og strenge restriksjoner på demonstrasjoner for å hindre farlige eller pinlige situasjoner.

Gateselgere fjernes
En lang rekke gater i den sterkt trafikkerte byen er stengt, med økende trafikkaos som resultat, og gateselgere, tiggere og løshunder er plukket opp og kjørt ut av byen. Hundrevis av ulovlige innvandrere fra Kambodsja er sendt hjem.

I alle byens distrikter er de enkle allestedsnærværende serveringsstedene som består av en liten ovn og noen bord og stoler, og som selger enkle retter som ris og stekt kylling, fjernet, og mange mennesker har sett sine inntekter forsvinne.

Ikke minst har oppryddingen rammet det beryktede Patpong-distriktet, som består av en miks av sex og shopping. Suvenirselgerne er borte fra gatene, og nattklubber er pålagt restriksjoner.

Tanks og F16-fly
Samtidig ble 20.000 væpnede soldater og politifolk utstasjonert fredag. De sperret av gater og veier rundt de viktigste hotellene, skjerpet immigrasjonskontrollen og foretok tilfeldige undersøkelser av biler og drosjer.

Stridsvogner og antiluftskytset er utplassert på Bangkoks internasjonale flyplass, og F16-fly skal patruljere når statslederne kommer.

Etter terrorattentatet på Bali, bombeattentatet mot et hotell i Jakarta og arrestasjonen av den terrormistenkte Hambali i Thailand, tar myndighetene ingen sjanser når det gjelder statsledernes sikkerhet.

Blant annet har rykter om smugling av bakke-til-luft-raketter fra Kambodsja satt myndighetene i alarmberedskap.

Protester flyttes
En demonstrasjon som var planlagt søndag for å protestere mot USA, okkupasjonen av Irak og globalisering, ble flyttet til et universitet langt fra sentrum etter at politiet truet med konfrontasjoner om arrangørene ikke gikk med på en flytting.

Statsminister Thaksin Shinawatra hevder at flyttingen bare er et spørsmål om sikkerhet, men kritikere beskylder ham for å ville dekke over og hindre demonstrasjoner for å unngå pinlige situasjoner i forhold til de utenlandske gjestene.

Flere hundre utenlandske antiglobaliseringsaktivister er satt på svarteliste for å hindre at de kommer til Thailand for å delta i demonstrasjoner.

(NTB-AFP-DPA)

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter