RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skole for djevel-utdrivere

Det var første skoledag torsdag, og en del av studentene på Vatikanets eksorsist-kurs var forståelig nok nervøse.

Men så skulle de heller ikke delta på et hvilket som helst kurs, men Vatikan-universitet Pontifical Regina Apostolorums kurs for demonologer og eksorsister (djevel-utdrivere).

- Det er ingen tvil om at djevelen trenger seg oftere inn i menneskers liv nå om dagen, sa fader Paolo Scarafoni til studentene, ifølge Reuters.

Studentene ved kurset skal lære hvordan de skal takle Den onde om de noen gang skulle støte på ham.

- Ikke alle av dere vil kunne bli eksorsister, men det er nødvendig for alle prester å kunne skille mellom demonbesettelse og psykiske problemer, sa han.

120 studenter
Det fire måneder lange kurset «Eksorsisme og Frigjøringens bønn» tilbys for andre gang av universitetet Pontifical Regina Apostolorum i utkanten av Roma, melder Reuters.

Omkring 120 studenter fra hele verden vil høre foredrag om satanisme og demonbesettelse ut fra både åndelige, teologiske, liturgiske, medisinske, juridiske og kriminologiske perspektiver.

Et av de planlagte foredragene heter «Problemer knyttet til eksorsisme og tilliggende temaer.»

- Besatt jente
En av prestene, som ba om å få være anonym, sier at han deltar i kurset etter en «meget opprørende opplevelse» mens han lyttet til skriftemålet til et ungt medlem av sin menighet.

- Stemmen hennes forandret seg, ansiktet hennes ble transformert, og hun begynte å snakke på et språk hun ikke kunne, sier han til Reuters.

- Hvis mine overordnede bestemmer at det vil være nyttig for meg å bli en eksorsist etter dette kurset vil jeg gjøre det, sier han.

Studentene vil høre foredrag av en rekke kjente eksorsister.

- Fire sikre tegn
En av dem er fader Gabriele Nanni, som var til stede ta kurset startet torsdag.

- En av de første tingene en prest må vite er om djevelen er til stede i et menneske, eller om problemet ligger annensteds, sier han til Reuters i en pause.

Nanni forteller at det er fire sikre tegn som peker mot demonbesettelse snarere enn psykiske problemer:

- Når noen snakker språk de vanligvis ikke kjenner, når deres fysiske styrke ikke er i samsvar med alder eller kroppsbygning, når de brått kjenner godt til det okkulte og når de kjenner en fysisk vemmelse ved hellige handlinger og ting, som nattverdsbrødet eller bønn.

Ferskt rituale
I 1999 oppdaterte Vatikanet sitt eksorsisme-rituale. Det starter med bønn, en velsignelse og påføring av vievann. Hendene legges på den besatte, og korsets tegn blir gjort.

Slik beskrives deler av ordlyden i det nye ritualet på Den katolske kirken i Norges hjemmesider:

«Jeg besverger deg Satan, fiende av menneskenes frelse, erkjenn Gud Faders rettferdighet og godhet, som med rette fordømte ditt hovmot og din misunnelse. Vik bort fra denne Guds tjener, som Herren skapte i sitt billede og smykket med sine gaver og i sin miskunn gjorde til sitt barn.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere