*Nettavisen* Nyheter.

Skred av forhåndsstemmer

McCain har hastverk med å hente inn Obamas forsprang.

24.10.08 09:27

I den amerikanske valgkampen begynner nå republikanernes John McCain å få hastverk med å samle nok stemmer til å vinne kampen om Det hvite hus.

Få oversikt: Alt om USA-valget

Allerede kan velgerne avgi stemmer i 34 delstater. Det er dårlig nytt for McCain, som ligger etter demokraten Barack Obama på de fleste målingene.

Flere forhåndsstemmer
Ifølge BBC er det ventet at rundt en tredel av stemmene vil være avgitt på forhånd, mot bare en av fem i 2004. Trolig er tidligere erfaringer med lange køer på valgdagen noe av årsaken.

Det vanskeliggjør mulighetene for McCain til å hente inn forspranget Obama får på de fleste målinger.

Tidligere har republikanerne gjort det best blant disse forhåndstemmene, men i år tyder registreringene av partitilhørighet at demokratene er i klart flertall.

Trenden bekreftes av en måling fra ABC News/Washington Post. Blant dem som sier de har tenkt til å forhåndsstemme gis Obama et forsprang på hele 26 prosent, mot snaue 7 prosent blant dem som planlegger å vente til 4. november.

Her må McCain vinne
I Nord-Carolina, en av statene hvor Obama og McCain ligger jevnt, har forhåndsstemmingen økt med 400 prosent i løpet av den siste uke, sammenlignet med 2004.

Det er svært kritisk for McCain at han ikke taper noen av de følgende delstatene: Florida, Virginia, Missouri eller Ohio. Pennsylvania har også utpekt seg som en avgjørende vippestat, fortalte USA-ekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt, Svein Melby, til Nettavisen torsdag.

Les intervjuet: McCain slaktes i mediene

Verden ville valgt Obama
McCain skal uansett være glad for at det er blant USAs befolkning stemmene skal avgis. Meningsmålingsinstituttet Gallup har spurt innbyggere i 70 ulike land hvem de ville stemt på ved det amerikanske presidentvalget.

Få oversikt: Alt om USA-valget

Resultatene viser at demokratenes presidentkandidatville slått republikanernes McCain ned i støvlene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix (fotomontasje).

I 64 av de 70 landene høster Obama fire ganger flere stemmer enn sin motstander, skriver den danske avisen Jyllands-Posten.

Kun i Kambodsja, Georgia, Laos og Filippinene ville McCain gått av med seieren. Mest populær er Obama i farens hjemland Kenya, hvor hele 89 prosent ville stemt på demokraten.

Det bør bemerkes at det er en svært høy andel som ikke har ønsket å svare, eller som ikke har noen mening om hvem de ville stemt på. Obama får til sammen 30 prosent av stemmene, mens McCain blir avspist med 8 prosent. Hele 62 prosent har svart «vet ikke».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.