*Nettavisen* Nyheter.

Skrekk-natt for barnegislene

Russiske myndigheter har i hele natt forsøkt å få gisseltakerne på en skole i Nord-Ossetia på gli, uten å lykkes. 354 personer, blant dem 132 barn, holdes fortsatt som gisler.

02.09.04 06:12

Totalt holdes 354 mennesker som gisler i byen Beslan sør i Russland, ifølge Lev Dzugajev, en talsmann for myndighetene i regionen, som ligger nær den krigsherjede utbryterrepublikken Tsjetsjenia.

Blant gislene er 132 barn fra sju til 17 år.

Tause om krav
- Vi gjennomfører forhandlinger, sier en tjenestemann fra den føderale sikkerhetstjenesten til nyhetsbyrået AFP utenfor skolen hvor gislene holdes.

- Vi forsøker å finne punkter hvor vi er enige. Det viktigste er at vi ikke mister kontakten med terroristene, sa tjenestemannen natt til torsdag.

Han ga ingen flere opplysninger om hvor forhandlingene står, eller om hvilke krav gisseltakerne har.

Klikk på bildet for å forstørre.

Har ikke fått mat og vann
Ifølge gisseltakerne er barnas helse tilfredsstillende, opplyste en lokal talsmann sent onsdag kveld.

Gisseltakerne har imidlertid avslått å ta imot mat og vann til gislene, men ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass skal forhandlinger være i gang.

- Hele skolen minelagt
Onsdag kveld sto fortsatt hundrevis av soldater rundt skolen, og det var det ingen tegn til at gisseldramaet kom til å ta slutt med det første.

- Hele skolen er minelagt. Det er snubletråder overalt, sa dumamedlemmet Michail Markelov utenfor den okkuperte skolen tidligere onsdag.

Gisseltakerne har truet med å drepe 50 barn for hver gisseltaker som blir drept. For hver skadde gisseltaker truer de med å drepe 20 skolebarn, sier innenriksministeren i regionen, Kazbek Dzantiyev, ifølge Reuters.

Krever informasjon
Mer enn tusen mennesker har i løpet av ettermiddagen og kvelden samlet seg bak politisperringene. Blant dem er mange foreldre som krever informasjon fra politiet om hva som vil skje.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

De mange pårørende anklaget også russiske myndigheter for ikke å beskytte skolebarna godt nok.

Åtte sivile ble drept og fire såret da gisseltakerne gikk til aksjon, melder Itar-Tass. Minst en gisseltaker er drept i skuddveksling med politiet. Faren til en elev ved skolen skal ha blitt drept da han forsøkte å stoppe gisseltakerne. Ni personer skal være skadd.

Offisielle tall fra myndighetene indikerer imidlertid at mellom to og fire personer er drept.

Gisseltakerne har tatt alle slags forholdsregler for ikke å bli angrepet av russiske spesialstyrker. Alle gislene er samlet i skolens gymsal, og barna er plassert i vinduene som levende skjold. Barna er i alderen sju til 17 år.

Bombebelter
Lokale myndigheter har opprettet kontakt med gisseltakerne, som krever at Russland skal løslate et ukjent antall fengslede tsjetsjenere.

- I realiteten er det erklært krig mot oss, der fienden er usett og det ikke er noen front, sier Russlands utenriksminister Sergej Ivanov.

Gisseltakerne har sprenglegemer festet til kroppen, noe som indikerer at de er villige til å ofre sitt eget liv for å få innfridd sine krav.

FN i krisemøte
Den dramatiske gisseltakingen er den tredje terrorhandlingen i Russland på få dager. FNs sikkerhetsråd var onsdag kveld innkalt til et krisemøte om situasjonen.

Tradisjonelt har Russlands president Vladimir Putin vært beinhard overfor terrorister som angriper eller truer russiske interesser og har aldri veket en tomme i forhold til fremsatte krav.

Også denne gang har mistanken rettet seg mot tsjetsjenske opprørere, både etter gisseldramaet onsdag og bombeaksjonen i Moskva dagen før. Også den mulige terroraksjonen mot to passasjerfly forrige uke knyttes til tsjetsjenerne.

- Hvis dramaet ender med et hundretall drepte skolebarn, kan opinionen snu seg mot presidenten, sier forsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.