RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skrekkvirus sprer seg

Hjelpearbeidere jobber på spreng for å hindre at viruset Ebola sprer seg.

Så langt har 370 personer hatt symptomer på det ekstremt smittsomme viruset, og 166 er døde i Den demokratiske republikken Kongo. Dersom ikke hjelpen kommer kjapt, kan antall smittede øke dramatisk. Så langt er ti personer bekreftet smittet.

Det finnes ingen vaksine eller behandling mot det smittede viruset. Ved et tidligere utbrudd i Kongo i 1995, døde rundt 80 prosent av de smittede.

Hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser (MSF) jobber nå på spreng for å få ut utstyr som kan stanse smitten.

Isolerer smitten
- Dette er et svært smittsomt virus som spres gjennom alle typer kroppsvæsker, og er svært farlig, sier Martin De Smit i MSF International til Nettavisen.

- Utbrudd av Ebola-virus er noe som vi alltid tar på alvor, sier han.

Skrekkscenariet er at viruset skal spre seg inn i en større by, men så langt har dette ikke skjedd.

- Jeg tror det vil være mulig å isolere smitten dersom vi når ut tidlig, sier De Smit.

Dør innen to dager
Den største byen som er rammet er Mweka i provinsen Kasai-Orientale i det sentrale Kongo. Leger uten grenser kjører inn med utstyr, leger og epidemiologer. Myndighetene forbereder seg på å isolere flere byer der det er påvist smitte.

Ebola er påvist i et område med rundt 10.000 mennesker. Personer som har feber blir sjekket av helsepersonell iført beskyttelsesdrakter. Leger uten grenser har sendt leger og epidemiologer ned til området.

Ingen vet hvor viruset kommer fra, noe som gjør det vanskelig å finne en behandling. Personer som blir rammet får feber, oppkast, magesmerter og blødninger. Pasienten dør etter en til to dager av dehydrering.

Lik smitter
Landsbyene som er rammet ligger isolert til, noe som gjør det vanskelig å få ut hjelp. Mye utstyr som telt og beskyttelsesdrakter må også på plass for å sikre at folk med symptomer kan bli isolert og sjekket.

Også døde personer kan bli spre viruset videre.

- Vi har faste rutiner på å desinfisere lik med klor, og å sikre gravstedet, sier De Smit til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere