*Nettavisen* Nyheter.

Skremmer røykere med bilder av lik

Foto: AP (Ap)

USA skal få nye skrekkbilder på røykpakkene.

22.06.11 15:31

Amerikanske helsemyndigheter har frigjort bildene som skal pryde sigarettpakkene i USA fra september 2012.

Det levner ingen tvil om at bildene skal skremme folk fra å røyke. Mens Norge har skriftlige advarsler som «Røyking dreper» på røykpakken, skal amerikanerne bruke langt sterkere virkemidler i kampen mot tobakken.

Råtne tenner og tannkjøtt
Advarslene består blant annet av bilder av råtne tenner og tannkjøtt, en mann med trakeotomikanyle som røyker, syke lunger, liket av en røyker, samt et bilde av en mor og hennes barn omringet av røyk, melder nyhetsbyrået AP.

I tillegg kommer skriftlige advarsler som «røyking dreper» og «røyk framkaller kreft». De grafiske advarslene vil dekke cirka halve sigarettpakken.

I USA dør om lag 443.000 mennesker av røyk hvert år, og amerikanske politikere har tatt helserisikoen ved røyking på alvor. I 2009 ble det vedtatt en lov om at alle sigarettpakker skulle utstyres med store, grafiske advarsler. Sigarettselskapene må ta i bruk advarslene innen høsten 2012.

Forbud mot røyking
Flere amerikanske delstater har i liket med Norge vedtatt forbud mot innendørs røyking. Og senest i våres innførte New Yorks borgermester Michael Bloomberg forbud mot røyking på samtlige offentlige steder i byen.

Prisene på røyk har også steget betraktelig i metropolen, og begynner å nærme seg samme prisnivå som i Norge.

De siste årene har mer enn 30 land introdusert grafiske advarsler på røykpakkene. USA innførte små advarsler på røykpakken allerede i 1965 med påfølgende skrift: «Sigaretter kan være skadelig for helsen». Dagens advarsler på amerikanske sigarettpakker har vært uendret siden 1980-tallet.

25 prosent vurderer å slutte
Ifølge en undersøkelse gjennomført av Verdens helseorganisasjon (WHO) i landene som benytter grafiske advarsler, har majoriteten av røykerne lagt merke til advarselen, og 25 prosent har vurdert å slutte som følge av advarselen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.