*Nettavisen* Nyheter.

Skryter på seg elendighet

To av USAs mest profilerte forfattere, JT Leroy og James Frey, beskyldes for bløff i sine selvbiografiske bøker fulle av narkotika, kriminalitet og sex. Leroy har til og med bløffet om sitt kjønn.

11.01.06 23:58

HOUSTON (TV 2 Nettavisen): Den amerikanske litteraturverdenen har eksplodert i en rykteflom rundt to av landets mest profilerte forfattere, JT Leroy og James Frey. Begge har skrevet bøker om sin bakgrunn, med fokus på rusmisbruk, prostitusjon, kriminalitet og elendighet.

Det er liten tvil om at en viktig grunn til salgssuksessen for bøkene er at de, angivelig, er selvbiografiske.

Nå beskyldes begge for å ha bløffet om denne bakgrunnen.

Leroy har vært en mystisk kjendisfigur i USA, på grunn av tre sjokkerende bøker de siste fem årene om hans angivelige bakgrunn som prostituert transvestitt i tenårene - etter at han kom til storbyen fra landsbygda i West-Virginia. Leroy har i offentlige sammenhenger fremståtte med blond parykk og solbriller, og skulle angivelig være en nå 25 år gammel mann.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AFP/SCANPIX

Freys angivelig selvbiografiske «A Million Little Pieces» var 2005s mest solgte bok i USA, etter den siste Harry Potter-boken. I boken beskrev Frey sin bakgrunn som narkoman og kriminell.

Gransket
Nå har imidlertid undersøkende journalister, hver på sin hånd, gransket de to forfatterne - og beskylder begge for å bløffe.

Når det gjelder JT Leroy, begynte det hele med at journalisten Stephen Beachy skrev en artikkel i magasinet New York Magazine hvor han hevdet at bøkene slett ikke er skrevet av en forhenværende gutteprostituert, men av Laura Albert, en gift 40-årig kvinne og lite fremgangsrik rockemusiker. Denne artikkelen kan du lese her.

Senere har avisen New York Times funnet ut at det angivelig var Albert og hennes mann som dro på en reise JT Leroy angivelig tok til Paris, og som dannet grunnlag for en reiseskildring.

Skuespiller
Dessuten er ikke personen som har stått frem offentlig JT Leroy. Det er ikke en gang en mann, men Savannah Knoop, en kvinne midt i 20-årene, og halvsøster av Geoffrey Knoop, som ifølge dekkhistorien, sammen med sin kone, skal ha hjulpet JT Leroy ut av elendigheten og fått ham til å skrive bøkene.

Foreløpig er beskyldningene mot JT Leroy hverken bekreftet eller avkreftet fra hans leir.

Det er også uklart hva som skjer med hans planlagte neste bok, som han har kontrakt for med forlaget Viking. Tidligere har han utgitt «Sarah», «The Heart is Deceitful Above All Things» og «Harold's End». Den første er oversatt til norsk og utgitt av Aschehoug.

Hvor hardkokt?
Når det gjelder Frey, går beskyldningene ut på at han har overdrevet sine rusproblemer og sin kriminelle bakgrunn, som beskrives i knallsuksessen «A Million Little Pieces», som konkurrerte med den siste Harry Potter-boken om å være 2005s bestselger i USA, etter at boken ble promotert på Oprah Winfreys talkshow.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AFP/SCANPIX

Det er nettstedet The Smoking Gun som beskylder Frey for en rekke uriktige opplysninger i boken. Nettstedet mener Frey grovt har overdrevet sin kriminelle bakgrunn og bløffer både når det gjelder arrestasjoner og fengselsstraffer. Dessuten beskyldes han for løgn når han skriver at han var et utskudd som tenåring, som blant annet fikk skylden for at to unge jenter døde i en bilulykke.

Bildet som trer frem hos The Smoking Gun er ikke av en hardkokt kriminell narkoman, men av en student med rusproblemer.

Artikkelen kan du lese her.

Etter at saken sprakk på The Smoking Gun har Frey sagt at han til en viss grad har tatt seg friheter i boken. Tidligere har han sagt at alt var sant.

Filmer
Leroys «The Heart is Deceitful Above All Things» ble filmatisert i 2004, med Peter Fonda og Wiona Ryder på rollelisten. Boken «Sarah» er også planlagt som film.

Det samme er Freys «A Million Little Pieces».

Usikkerheten rundt sannhetsgehalten i bøkene kan gjøre det vanskelig å få toppskuespillere til delta i prosjektene, påpeker observatører overfor amerikanske medier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.