Gå til sidens hovedinnhold

Skulle steines

Hajara ble reddet. Mahboubeh måtte dø. I sju land i verden steines mennesker til døde som straff.

Gravid i sjuende måned står 18 år gamle Hajara Ibrahim Imam med tårer i øynene foran ankedomstolen i Dass i Nigeria.

- Jeg sverger ved Koranen at jeg aldri har ligget med noen annen mann enn Dauda. Han lovte å gifte seg med meg, sa Hajara om faren til sitt ufødte barn under rettssaken i 2004.

18-åringen er en av flere kvinner som de siste årene har blitt dømt til døden ved steining av lokale sharia-domstoler i Nigeria på grunn av sex utenfor ekteskapet. I likhet med Amina Lawal og Safiya Husseini to år før, som begge ble verdenskjente, ble Hajara tiltalt på grunn av håndfast bevismateriale - graviditet eller barnefødsel uten å være gift.

Ikke for store steiner
Denne uka skulle to mennesker henrettes på samme grunnlag i Iran. Alt var klart til å grave ned Mokarrameh Ebrahimi (43) og faren til det 11 år gamle barnet hennes i bakken og drepe dem ved å kaste steiner på dem.

Den iranske straffeloven beskriver i detalj hvordan en steining for utroskap skal utføres. Steinene skal ikke være store nok til å ta livet av den dømte med bare en eller to steiner. Dermed kan kastingen, som utføres av dommeren i saken og frivillige som møter opp som tilskuere, pågå i så lenge som en halvtime mens offeret fortsatt lever.

I Nigeria har det på tross av flere dommer ikke blitt gjennomført steininger etter at det ble åpnet for det i 12 muslimske delstater i 1999. Både Hajara, Amina og Safiya ble benådet. Men i Iran skjedde det senest i fjor, ifølge rapporter fra Amnesty International.

Levde i 20 minutter
I mai 2006 ble Mahboubeh Mohammadi og Abbas Hajizadeh gravd ned i hull på Behesteh Zahra-gravlunden i den iranske byen Mashhad. På forhånd ble de vasket og kledt i hvite likkleder i henhold til muslimske ritualer - klare for begravelse mens de fortsatt var i live.

Deretter stilte over 100 inviterte medlemmer av Revolusjonsgarden og militæret seg rundt dem. Etter resitasjon fra Koranen begynte de å kaste steiner på Mahboubeh og Abbas. Mahboubeh levde lengst, og måtte holde ut over 20 minutter med steiner mot kroppen før hun døde.

Mahboubeh Mohammadi og Abbas Hajizadeh var dømt for å ha hatt et utenomekteskapelig forhold, og for å ha tatt livet av Mahboubehs ektemann. I Iran må forbryterne være gift for å dømmes til steining for utroskap.

Formelt innførte Iran moratorium på dødsstraff ved steining i 2002. Likevel skulle Mokarrameh ha dødd i dag, slik Mahboubeh gjorde for et år siden. Utenlandske protester reddet livet hennes, men kilder i Iran uttrykker bekymring overfor Nettavisen for at hun og mannen risikerer å bli hengt i det stille når oppmerksomheten har lagt seg.

Steines i sju land
Til sammen sju land i verden åpner for dødsstraff ved steining. I tillegg til Iran og Nigeria gjelder det Pakistan, Sudan, Saudi-Arabia, Afghanistan og Forente arabiske emirater.

I 2005 ble 29 år gamle Amina steinet for utroskap i Urgu i Afghanistan, som den første afghaneren etter Talibans fall. Mannen hun var utro med slapp unna med 100 piskeslag for forbrytelsen.

I Sudan venter Sadia Idriss Fadul (22) og Amouna Abdallah Daldoum (23) på å bli steinet etter å ha blitt dømt for utenomekteskapelig sex tidligere i år, mens bangladesheren Abdul Aziz fikk samme dom i Forente arabiske emirater i april for å ha hatt sex med fire av stedøtrene sine. Disse dommene er forventet omgjort, som i de nigerianske tilfellene.

I Saudi-Arabia er ingen dømt til steining de siste årene.

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg