RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skutt og drept under ambassadestorming

Foto: MOHAMMED HUWAIS (Afp)
Sist oppdatert:
Nye uroligheter i kjølvannet av Innocence-filmen.

Mer uroligheter ved amerikanske ambassader torsdag i kjølvannet av filmen «Innocence of Muslims», som har satt sinnene i kok hos muslimer verden over.

Politiet måtte bruke tåregass for å spre folkemengden i Kairo, og i Sanaa forsøkte demonstranter å storme ambassaden.

SISTE: Demonstrant skutt og drept av politi utenfor ambassaden i Sanaa, melder Mareb press .

USAs ambassade i Kairo er stengt av sikkerhetsgrunner, melder CBC.

Se video nederst i saken.

Evakuerte ambassadepersonell
USAs ambassade i Sanaa i Jemen ble forsøkt stormet av rasende demonstranter litt før klokka 11 norsk tid torsdag. De ansatte ble evakuert, meldte The Yemen Times. Seks demonstranter nådde fram til hovedporten, melder CNN med henvisning til øyenvitner.

Redaktør i Yemen Post, Hakim Almasmari, befinner seg på stedet.

- Jeg vil ikke kalle det et angrep. Ingen av demonstrantene er væpnet. De har ikke klart å komme seg inn i ambassaden, men klatrer på porten som ligger 300 meter nord for selve ambassadebygget. Amerikanerne har også truet med å skyte de som er bevæpnet. Jeg anslår at det er mellom 2000 og 3000 demonstranter samlet utenfor ambassaden, sier redaktør Hakim Almasmari til Nettavisen på telefon fra Sanaa i Jemen.

BBC News melder politiet skjøt i lufta for å holde menneskemengden tilbake, men at de ikke klarte å hindre dem adgang til ambassadeområdet og sette fyr på kjøretøy. Flere skal ha blitt skadd i sammenstøtene.

Knuste ruter og brøt seg inn
Auskar Surbakti, reporter for australske ABC News, meldte klokka 11 på Twitter at sikkerhetspersonell ved ambassaden skjøt mot mennesker som forsøkte å storme ambassaden. Surbakti meldes om sårede på begge sider. Han melder også at folk knuste ruter før de brøt seg inn gjennom hovedporten.

I Kairo tok egyptisk politi i bruk tåregass for å spre en menneskemengde som torsdag demonstrerte utenfor USAs ambassade mot den kontroversielle filmen, melder NTB via AFP og DPA. Reportere på stedet meldte at de så røyk stige til værs fra ambassadeområdet.

Biler i brann
Bilder fra området torsdag morgen viste biler i brann og opprørspoliti med hjelmer, skjold og køller.

Egypts president Mohamed Mursi forsvarer fredelige protester, men gjør det klart at det er galt å angripe mennesker eller ambassader, melder NTB via Reuters.

I en TV-tale etter angrepene på den amerikanske ambassaden i Kairo sa Mursi torsdag at retten til å uttrykke seg og protestere er garantert, men uten å angripe privat eller offentlig eiendom og ambassader.

Han lovte å beskytte utlendinger, og han fordømte angrepet på det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya der den amerikanske ambassadøren og fire andre personer ble drept.

Sammenstøt gjennom hele natten
Gjennom hele natt til torsdag var det sporadiske sammenstøt mellom politiet og flere hundre demonstranter som kastet steiner og brannbomber mot ambassaden og satte fyr på en politibil. Minst 13 mennesker, blant dem flere politifolk, ble skadd.

Ifølge CNN skjøt politiet flere ganger i lufta for å holde demonstrantene på avstand fra ambassaden, der tusener av demonstranter tirsdag greide å klatre over muren og rive ned det amerikanske flagget.

Demonstrantene krever en offisiell unnskyldning fra USA for videofilmen som de mener sverter profeten Muhammed og som har utløst raseri i mange muslimske land.

Dette er filmen som satte sinnene i kok

«Innocence of Muslims» er en antiislamsk film om profeten Muhammad produsert på lavt budsjett i USA. Den tegner et karikert bilde av menneskene på Muhammeds tid.

Det er uklart hvem som står bak filmen, som i høst ble dubbet til arabisk. Det ble først meldt at filmen var produsert og regissert av en Sam Bacile, en israelsk eiendomsutvikler bosatt i California, men dette er senere tilbakevist. 12. september rapporterte Time at en mann ved navn Nakoula Basseley Nakoula, en koptisk kristen bosatt i Los Angeles, er mannen bak filmen. Skuespillerne og filmteamet har offentlig gått ut og hevdet at de ikke var kjent med hva som var filmens hensikter under opptakene og at de tar sterk avstand fra filmen slik den ble. En av skuespillerne, Cindy Lee Garcia, har sagt at filmen ble dubbet og dialogen ikke var til kjenne igjen i den ferdige filmen.

Den kontroversielle pastoren Terry Jones, som er kjent for sitt islamhat og for brenning av koranen, har gitt filmen mye oppmerksomhet. Han har sagt at han vil vise en trailer for filmen i sin menighet i Florida.

En 14 minutter lang trailer for filmen ble lagt ut på YouTube i juli, men fikk lite oppmerksomhet. Det var først da en arabisk versjon ble lagt ut samme sted denne uken at ting begynte å skje. Da klipp fra filmen ble vist på en egyptisk TV-kanal, brøt urolighetene løs. I Libya ble den amerikanske ambassaden angrepet og ambassadøren drept.

(Kilde: The New York Times, Wikipedia, YouTube)

Tror angrepet var planlagt
USA tror ikke at angrepet mot landets konsulat i Benghazi i Libya, der fire amerikanere ble drept, var noen spontan handling, melder NTB.

Ifølge amerikanske tjenestemenn arbeider man nå ut fra teorien om at stormingen av konsulatet var en nøye planlagt handling, utført av militante islamister.

Angriperne skjøt rakettdrevne granater mot konsulatet og tvang sikkerhetsvaktene og regjeringsstyrker til retrett.

SE VIDEO:Se video med demonstrantene utenfor ambassaden i Sanaa på The Telegraphher:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere