*Nettavisen* Nyheter.

Skygger mystisk nordkoreansk skip

Foto: HO (REUTERS)

Destroyeren USS John McCain er på vei for å stanse mystisk nordkoreansk fartøy.

Det amerikanske forsvaret er på vei for å avskjære et nordkoreansk fartøy, som mistenkes å ha ulovlig våpendeler om bord, melder Fox News.

Destroyeren USS John McCain vil stanse fartøyet Kang Nam så snart det forlater et område ved den kinesiske kysten, ifølge en høytstående talsmann i det amerikanske forsvaret. Ordren er ikke gitt ennå, men destroyeren legger seg i posisjon.

Brudd på FN-sanksjon
Det nordkoreanske skipet forlot Nord-Korea onsdag og ser ut til å seile mot Singapore. Amerikanerne mistenker at skipet frakter våpendeler, rakettdeler eller kjernefysiske materialer, noe som vil være brudd på FN-resolusjon 1874 som inneholder sanksjoner mot det nordkoreanske regimet.

Les også: Nye sanksjoner mot Nord-Korea

Resolusjonen er imidlertid ganske svak, og amerikanerne kan ikke med den i hånd borde det nordkoreanske skipet med makt. I stedet må de be om tillatelse til å komme om bord – et spørsmål de neppe vil få positivt svar på.

Vil bli gjengjeldt
Nord-Korea har også advart at enhver provokasjon vil bli gjengjeldt «100 eller 1000 ganger».

Skipet seiler nå langs den kinesiske kysten, og blir overvåket døgnet rundt fra lufta.

Konflikten mellom Nord-Korea og USA er trappet sterkt opp de siste ukene. Nord-Korea har blant annet gjennomført sin andre atomprøvesprengning. Landet har også gjennomført flere med mellomdistanseraketter som kan ta atomstridshoder.

Klikk på bildet for å forstørre.

Les også: Nord-Koreas atombombe var fem ganger så stor

Planlegger ny oppskyting
Nord-Korea planlegger også angivelig en prøveoppskyting av en ny rakett i begynnelsen av juli. Raketten skal ha en rekkevidde på rundt 6400 kilometer, og skal angivelig bli rettet mot Hawaii, ifølge japansk etterretning.

Amerikanske eksperter tror ikke raketten kan nå Hawaii, som ligger 7200 kilometer unna oppskytingsstedet, men amerikanerne har likevel utplassert anti-rakett-forsvar rundt stillehavsøya.

Kolliderte med kinesisk ubåt
Destroyeren USS John McCain som nå følger det nordkoreanske skipet var forrige uke innblandet i en pinlig affære med en kinesisk ubåt. Ubåten skygget det amerikanske skipet, da den traff sonaren destroyeren slepte etter seg i vannet.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.