*Nettavisen* Nyheter.

Skygget i månedsvis

Serbias etterretningstjeneste visste hvor Radovan Karadzic oppholdt seg i lang tid før arrestasjonen av krigsforbryteren.

28.07.08 17:20

Den serbiske etterretningstjenesten (BIA) hadde full kontroll på hvert eneste skritt Radovan Karadzic tok de siste tre månedene før han ble arrestert.

Ifølge den serbiske avisen Vecerne Novosti ble livet til en av verdens mest ettersøkte krigsforbrytere kartlagt i detalj i forkant av pågripelsen. Hvert skritt han tok ble overvåket og hver person han oppsøkte eller tok kontakt med ble registrert.

Målet var å få kloa i både Karadzic og de to andre serbiske krigsforbryterne på topplisten til krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia; Ratko Mladic og Goran Hadzic.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Aksjonen var så superhemmelig at bare et fåtall i den serbiske toppledelsen visste om det.

De fleste sjefene i de hemmelige tjenester ble holdt utenfor. Det ble også innenriksminister Ivica Dacic, den øvrige regjeringen og lederen for gruppen fra serbiske myndigheter som samarbeider med krigsforbryterdomstolen i Hag, Rasim Ljajic.

Selv etter at Radovan Karadzic var arrestert ble han holdt på hemmelig sted i tre dager før myndighetene gikk ut offentlig med informasjon om at den tidligere lederen for de bosniske serberne og mistenkte krigsforbryteren var arrestert.

Mot Europa
Det er flere faktorer som har spilt inn for at Karadzic nå er bak lås og slå etter å ha levd som en av verdens mest ettersøkte krigsforbrytere i 13 år.

Først og fremst skyldes det at Boris Tadic og hans europavennlige samarbeidspartnere vant valget mot nasjonalisten Tomislav Nikolic for en knapp måned siden.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Det betydde et langt skritt i retning EU-medlemskap, men et slikt medlemskap har også vært avhengig av at Serbia viser vilje og evne til å fange de krigsforbryterne som gjemmer seg på deres territorium slik at de blir utlevert til krigsforbryterdomstolen i Hag.

Skifte på toppen
Maktskiftet betydde også utskiftning på toppen i de hemmelige tjenester der toppsjefen ble byttet ut med en tilhenger av Tadic og den europeiske linje. Bare dager etter skiftet ble Karadzic tatt, og også serbiske medier fremholder dette som en av hovedårsakene til at arrestasjonen kom nå.

Etter arrestasjonen har flere toppolitikere i EU sagt at pågripelsen av Radovan Karadzic har vært et viktig skritt i retning EU-medlemskap i 2014.

Den tredje faktoren som utløste arrestasjonen, ifølge Vecerne Novosti, skal ha vært at Karadzic forberedte en flukt fra Serbia gjennom Bosnia til Split i Kroatia etter at han skal ha blitt varslet om interessen fra serbiske hemmelige tjenester.

Hemmelig utlevering
Arrestasjonen av Karadzic har ført til en del demonstrasjoner. Det er også ventet at Det Radikale Partiet, der den dømte krigsforbryteren Vojislav Seselj var partileder før han ble sendt til krigsforbryterdomstolen i Hag, skal arrangere en større demonstrasjon mot arrestasjonen tirsdag.

Nå har serbiske myndigheter bestemt seg for at overføringen av den mistenkte krigsforbryteren skal gjøres hemmelig.

- Bare 10 mennesker i Serbia vet nøyaktig hva som kommer til å skje, sier en kilde i myndighetene til nyhetsbyrået Reuters.

Og utleveringen kan komme raskt.

Rettsvesenet i Serbia har allerede avgjort at Karadzic skal utleveres. Det er ikke mottatt noen anke fra Karadzic eller hans forsvarer på denne avgjørelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag