Gå til sidens hovedinnhold

Skyhøy terrorfare mot Clinton

Storbritannia har økt terrorfaren til nest høyeste nivå før Hillary Clintons besøk.

Offisielt vil ikke britiske myndigheter si hvorfor de fredag kveld økte terrorberedskapen til «severe» (alvorlig) på sin femtrinnsskala fredag kveld.

Denne økningen har skapt oppmerksomhet fordi den innebærer at britiske myndigheter mener det er høyst sannsynlig at et terrorangrep er forestående. Terrorberedskapen har ikke vært så høy siden juli 2009.

Den britiske innenriksministeren Alan Johnson sier at det ikke er informasjon som tilsier at en terroraksjon er nært forestående, men ba fredag om at publikum skulle være «mer oppmerksom».

Mot Hillary
Til mailonline sier professor Richard Bonney at terrortrusselen trolig er rettet mot USAs utenriksminister Hillary Clinton som besøker London neste uke.

Onsdag og torsdag skal hun delta i to store konferanser om Afghanistan og Jemen.

Til disse møtene kommer også Afghanistans leder Hamid Karzai, og FNs generalsekretær Ban-Ki Moon.

– Jeg antar at Hilary Clintons ankomst er årsaken, men Afghanistan-konferansen er et høyprofilert mål tatt i betraktning alle de involverte partene, sier professor Bonney.

Etterretningskilder sier til britiske medier at den økte terrorberedskapen skjer etter ikke-spesifikke advarsler fra amerikanske CIA om at Storbritannia står overfor en økt trussel fra al Qaida.

Vekker
Bonney tror at terrorberedskapen vil falle tilbake til «betydelig» etter at Clinton har forlatt landet, og at det er usannsynlig at den vil være så høy i mer enn en måned. Bonney tror ikke at al Qaida selv er interessert i å angripe konferansen, men at tilknyttede organisasjoner kan være interessert.

– Vi ser en økt grad av fragmentering i disse gruppene, og derfor har sikkerhetspolitiet vanskeligheter med å kontrollere disse gruppene.

Storbritannia fikk en nye terrorvekker i desember da Umar Farouk Abdulmutallab forsøkte å sprenge et fly på vei til Detroit. Jemenitten som var student i London før han fikk terrortrening i Jemen, sa etter sin arrestasjon at det er «mange flere som meg» med ønske om å angripe.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene