Skyhøye priser på Concorde-auksjon

Foto: Tim Ockenden (EPA/Scanpix)

Prisene nådde uante høyder da en rekke deler fra pensjonerte Concorde-fly ble auksjonert bort i Paris helga.

17.11.03 11:37

Dører, motorer, instrumenter og antenner var blant gjenstandene fra Air France sin flåte på fem Concorde-maskiner som gikk under hammeren.

Et av de mest ettertraktede objektene var flyets unike koniske nese. Verdien var på forhånd stipulert til 14.730 dollar, eller drøyt 102.000 kroner. Etter en frenetisk budrunde var det en anonym fransk kjøper som sikret seg nesen for nærmere 500.000 dollar, eller nærmere 3,5 millioner kroner.

Stor interesse
På grunn av den enorme interessen rundt auksjonen så auksjonshuset Christie’s seg nødt til å installere videooverføring og ekstra telefonlinjer. Likevel var det potensielle kjøpere som rett og slett ikke klarte å legge inn bud.

- Concorde evner fortsatt å vekke lidenskap, sier Air Frances toppsjef Jean-Cyril Spinetta ifølge CNN.

Den marokkanske forretningsmannen Jean-Francois Berger kunne ikke motstå fristelsen å svi av 5300 dollar for to antenner fra det 30 år gamle flyet. Antennene var verdsatt til 82 dollar.

- Jeg vil gi dem til min to år gamle sønn. Jeg skal oppbevare dem et trygt sted og så kan han verdsette dem senere, sa Berger til CNN.

Fartsmåler
En av Olympus 593-motorene gikk for 153.000 dollar, en dør ble solgt for 33.000 dollar og en fartsmåler innbrakte 94.000 dollar.

Totalt innbrakte auksjonen nærmere fire millioner dollar. Inntektene går til en veldedighetsorganisasjon for barn.

Siste reis
Den nest siste Concorde-turen går fra Heathrow mandag med kurs for Barbados med 70 inviterte British Airways-ansatte om bord. Flyet gikk i rute til Barbados og skal bli stående permanent på Grantley Adams-flyplassen på den karibiske øya.

Den aller siste Concorde-turen skjer 26. november. Sjefpilot Mike Bannister vil føre maskinen fra Heathrow via Biscaya-bukta til Filton i Bristol, hvor flyet ble laget og hvor det skal oppbevares permanent, skriver CNN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.