Gå til sidens hovedinnhold

Skylder på Jesus

Mandag ble Mijailo Mijailovic (25) tiltalt for drapet på Lindh-drapet. Mijailovic skal ha hevdet at Jesus ba ham drepe. Tilregnelig? Tiltalt for overlagt drap

Den 1120 sider lange rapporten fra etterforskningen ble offentliggjort mandag, og her framkommer det meste av det som hittil ikke har vært offentlig kjent om drapet på Anna Lindh 10. september i fjor.

Mijailo Mijailovic ble tiltalt for overlagt drap mandag, etter at han forrige uke tilstod drapet. Men de innledende avhørene var ikke 25-åringen samarbeidsvillig. Dette svarte han da han ble spurt om navnet i det første forhøret etter pågripelsen 24. september:

- Tom Cruise.

- Hva sa du?, sa avhørslederen.

- Jeg er Tom Cruise.

- Du sier at du heter Tom Cruise. Du har rett til en forsvarer.

Tilståelsen
Etter tre måneder i varetekt, tilstod Mijailovic forrige uke. Da var sjefsanklager Agneta Blidberg selv til stede. Det første han sa var:

- Det var slik at jeg ba om hjelp av det psykiatriske mottaket i begynnelsen av september, og så fikk jeg ikke treffe legen min da. Jeg sa at jeg følte meg elendig og slik, jeg hadde ikke sovet på fire døgn.

Videre fortalte han at han reiste inn til Stockholm og gikk rundt i butikker. Først til kjøpesenteret PUB så på NK, der drapet skjedde.

- Jeg hadde det forferdelig. Jeg var desperat og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg hørte stemmer som snakket til meg. Så fikk jeg øye på Anna Lindh. Og så angrep jeg. Så løp jeg derfra og mistet kniven i rulletrappen, fortalte Mijailovic.

Jesus
På spørsmål om hvem den indre stemmen tilhørte, svarte Mijailovic:

- Jeg tror det var Jesus.

Disse forklaringene kan tyde på forsvareren til Miajilovc vil prøve å bevise at Mijailovic var sinnssyk, at at han derfor ikke kan dømmes for overlagt drap.

Visste hvem han stakk
Han visste godt at det var utenriksministeren han angrep.

- Ja, jeg kjente henne igjen fra plakater og slikt. Jeg visste hvem hun var, liksom, sa Mijailovic.

Starter onsdag
Rettssaken mot Mijailovic starter i Stockholm Tingsrett onsdag.

Det at Mijailo Mijailovic tiltales kun for overlagt drap tyder på at aktor Agneta Blidberg er så sikker på bevisene at hun ikke trenger å gardere seg med alternative tiltalepunkter, som forsettlig eller uaktsomt drap eller grov mishandling, skriver nyhetsbyrået TT.

Et av hovedbevisene for at drapet ikke var en impulshandling, er at overvåkningskameraer fra NK og PUB har vist at han fulgte etter Anna Lindh i 14 minutter før drapet.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene