RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skyldig i drapet på Anna Lindh

(Politiet/Scanpix)
Sist oppdatert:
Stockholms tingsrätt konstaterte at Mijailo Mijailovic er skyldig i drapet på Anna Lindh, men at han skal gjennomgå en rettspsykiatrisk undersøkelse før dommen avsies.

Mandag var siste dag i retten i saken mot mannen som har tilstått drapet på Anna Lindh.

Retten konkluderte med at Mijailovic er skyldig i å ha drept Anna Lindh 10. september på kjøpesenteret NK i Stockholm. Han vil enten få ti års fengsel eller en livstidsdom, skriver Expressen.

Mijailo Mijailovics forsvarer Peter Althin krevde at hans klient måtte bli løslatt, fordi påtalemakten ikke hadde klart å bevise at han drepte Lindh med overlegg. Påtalemakten la på sin side ned påstand om livsvarig fengsel etter tiltalen for overlag drap.

Rettens avgjorde at før Mijailovic kan få sin straff må han gjennomgå en psykiatrisk undersøkelse. Resultatet av en slik undersøkelse vil først foreligge om tre til fire uker. Saken vil bli gjenopptatt og dom vil komme om fire til fem uker.

- Ikke bevist overlegg
Althin sa i sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Anna Lindhs drapsmann at påtalemakten ikke har klart å bevise at Mijailo Mijailovic drepte Anna Lindh med overlegg 10. september i fjor.

- Påtalemakten har muligens kunne bevise at Mijailovic har mishandlet og forvoldt Anna Lindhs død, men har ikke kunne bevise overlegg. Den eneste rimelige slutningen er at domstolen derfor ikke har noen mulighet til å holde Mijailovic fengslet, sa Althin i prosedyren.

- Jeg ber derfor avslutningsvis om at Mijailovic settes på frifot, da tiltalten, som den er beskrevet, ikke kunne bevises, sa Althin.

Krevde livsvarlig fengsel
Statsadvokat Agneta Blidberg avsluttet sin prosedyre i Tingsrätten med å si at 25 år gamle Mijailovic drepte utenriksminister Lindh med overlegg.

Det var ventet at Mijailovics forsvarere vill be om at tiltalte blir underkastet en psykiatrisk undersøkelse.

Trøtt og blyg
Taxisjåføren som kjørte Mijailovic etter knivstikkingen av utenriksminister Lindh, sa i retten mandag at passasjeren virket litt sliten, men ikke stresset i det hele tatt.

- Han var litt trøtt og litt blyg, men ikke stresset i det hele tatt, sa sjåføren da rettssaken åpnet for de siste forklaringene og prosedyrene mandag morgen.

- Vi småpratet litt på hele turen. Ettersom jeg var litt usikker på om jeg ville få betalt, forsøkte jeg å bygge opp et tillitsforhold, sa taxisjåføren.

Fra bilen sin kunne han se politibilene i nærheten, men det var før han fikk kjennskap til at utenriksminister Lindh var blitt knivstukket.

Mijailovic bekreftet i retten at han ble kjørt hjem av taxisjåføren, men ville ikke svare på andre spørsmål om kjøreturen 10. september i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere