*Nettavisen* Nyheter.

Skyldte på hverandre - går fri

Foto: PRIVAT / TV 4

De drapssiktede mennene skylder på hverandre. Fredag ble begge løslatt.

26.11.06 07:15

Klokken 22.16, onsdag 2. desember 1998, blir 18 år gamle Julia Oltenau funnet livløs og blodig i en villa noen hundre meter fra foreldrenes hus i Höganäs i Sverige.

Hun ble brutalt drept på vei hjem fra butikken, etter at hun meldte seg frivillig til å handle brød til familien. Undersøkelsene viser at hun ble drept med en trestokk som ble slått en rekke ganger mot hodet hennes.

Blodige bukser
To menn på 28 og 29 år blir senere pågrepet og siktet for drapet. Politiet kom på sporet av de to mennene etter et tips om at den eldste kom hjem med blodige bukser samme kveld som drapet skjedde.

Politiet tror Julia ble drept da hun oppdaget de to i det de prøvde å bryte seg inn i villaen, melder svensk TV4.

Skyldte på hverandre
I rettssaken mot de to, innrømte begge mennene å ha vært til stede da drapet fant sted, men begge skylte på hverandre. Ifølge TV4 sa 28-åringen at den andre gjennomførte drapet, mens 29-åringen på sin side sa at han kom løpende og forsøkte å stanse 28-åringen mens han slo Julia.

Fredag ble begge mennene løslatt. Ifølge TV4 kan ingen av dem bli dømt for drapet.

- Det var på tide. Min klient er svært lettet og lykkelig over løslatelsen, sier 29-åringens forsvarer, advokat Stefan Rossell, til TV4.

- Kan dømmes for medvirkning
Statsadvokat Tord Josefson konstaterer at bevisføringen har vært svært vanskelig i denne saken, spesielt siden det er gått åtte år siden drapet skjedde.

- Det finnes ingen ferske spor. Og man skal forsøke å få mennesker til å huske sine observasjoner fra den tiden, sier han til TV4.

- Betyr dette at det lønner seg å skylde på hverandre?

- Nei, det gjør det ikke. Sannheten kommer som oftest alltid frem, sier Josefson.

Hans tolkning av løslatelsen fredag er at de to ikke kan dømmes for drap. Begge mennene kan ende opp med å bli frikjent, men de kan også bli dømt for medvirkning til drap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.