*Nettavisen* Nyheter.

Skyter inn i massene med automatvåpen

Foto: (AP)

AP melder at det skytes med automatvåpen inn i folkemengden i Yangon.

27.09.07 15:59

Norsk Folkehjelps representant i Burma, Randveig Lade, befinner seg midt i kaoset som utspiller seg i Yangon. Ni personer er drept.

Lade opplyser at 100.000 demonstranter angripes av soldatene i Yangon, skriver Norsk Folkehjelp i en pressemelding.

Lade har nå bestemt seg for å reise hjem fra kontoret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Norsk Folkehjelp

- Kan du være så snill å ringe hjem til meg, for nå er det erklært alert-situasjon (full alarm red.anm.), så jeg vil prøve å komme meg hjem, sier Lade til Nettavisen på telefon fra Yangon.

Myndighetene i Burma varslet «ekstreme handlinger», og ga demonstrantene ti minutter til å fjerne seg. Men munkene blir oppfordret til å fortsette demonstrasjonene.

- Vi ber om at alle studentmunkene fortsetter de fredelige demonstrasjonene. Fem munker har allerede ofret livet for religionen vår, sier en av lederne for munkene til BBC World Service.

Regjeringsstyrkene avfyrer varselskudd over hodene på 70.000 demonstranter i Yangon, melder nyhetsbyrået AP.

Ti munker drept
Ni personer skal ha blitt drept torsdag, men tallene lar seg foreløpig ikke bekrefte. Men det bekreftes at en av de drepte er en japansk journalist, melder nyhetsbyrået Kyodo.

De to siste dagene skal til sammen 14 mennesker ha blitt drept i opptøyene. Ti av disse skal være buddhistmunker, opplyser redaktør Aye Chang Naing i Democratic Voice of Burma til Nettavisen.

- Det ser nå ut som om politiet skyter inn i folkemassene, sier redaktør Aye Chang Naing i Democratic Voice of Burma til Nettavisen.

Flere mennesker har flyktet fra gatene etter at advarselen ble utstedt like før kl. 10.00 norsk tid, melder Sky News. I tillegg stenges kjøpesentrene og andre butikker i byen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skyting i sentrum
Nær jernbanestasjonen står nå 100 personer oppstilt 500 meter fra politiet, sier vitner til Reuters. Politiet slår med køller mot skjoldene og roper mot folkemengdene at de vil bli skutt dersom de ikke drar hjem. Sky News melder nå om skyting rundt jernbanestasjonen.

Demonstranter skal også ha stoppet en lastebil med murstein, og kastet dette mot en politipost i sentrum.

Ifølge nyhetsbyrået AP har soldater skutt inn i en folkemengde nær ei bru som går over Pazundaung elva på østsida av Yangon sentrum. Tusenvis av demonstranter sprang gjennom gatene etter skuddene falt. Vitner forteller at blodige soldater ble liggende igjen i gatene.

Raser etter klosterraid
200 soldater marsjerer i gatene i Yangon. Militærstyrkene roper over høyttalere at demonstrantene vil bli skutt dersom de ikke forlater gatene.

Samtidig ser det ut som at situasjonen er i ferd med å trappe seg opp i byen Mandalay hvor militæret har rykket inn med fem militærkjøretøy.

Tusenvis av demonstranter tok til gatene i sinne etter at politiet raidet flere klostre i Burma, ifølge Democratic State of Burma.

- Munkene ropte om hjelp fra klostrene, men på grunn av portforbudet fikk ingen gå ut for å støtte dem. Nå ser vi at folk tar til gatene, og de er sinte etter raidene, sier Aye Chang.

(Artikkelen fortsetter under)

191445

Se video på TV 2 Sumo: Skyter varselskudd mot munker.

Banket opp
Vitner forteller at politiet gikk inn i klostrene og banket opp munkene som lå og sov, melder BBC. Totalt seks klostre er raidet.

Torsdag har også Kina for første gang kommentert demonstrasjonene i Burma. Talsmann i utenriksdepartementet, Jiang Yu, sier «alle sider» om å vise beherskelse i Burma.

-Kina er ekstremt bekymret for situasjonen i Myanmar (Burma), sier Jiang.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Overdriver
Hun ba også utenlandsk media om å la være å «overdrive» situasjonen i landet. Kina er det landet med mest innflytelse over militærjuntaen i Burma. Det er foreløpig ingen tegn på at juntaen vil lytte, melder BBC.

I natt ble også to ledere av partiet til Aung San Suu Kyi arrestert. Flere personer er også arrestert nord i landet.

Den britiske ambassadøren i Yangon, Mark Canning, sier det nå er flere soldater i gatene enn i går.

- Det er lastebiler fulle av soldater plassert rundt på en rekke steder, flere enn i går. Det er brannbiler og vannkanoner på flere steder, sier Canning til BBC.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Microsoft Virtual Earth & ESRI ArcMAP

UD advarer nordmenn
Utenriksdepartementet har ikke utstedt noe offisielt reiseråd for Burma, men ber de ti nordmennene som oppholder seg i landet om å holde seg unna alle folkemengder.

- Hvis man befinner seg i Burma nå, så får man sørge for å holde seg unna alle folkemengder og bruke sunn fornuft. Gjør man det, er vår analyse av sikkerhetssituasjonen at det ikke er farlig å oppholde seg i Burma nå. Men vi fraråder uansett nordmenn å reise til landet, sier pressevakt Anders Rikter i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.