*Nettavisen* Nyheter.

Skyter på kometer

Foto: Maas Digital/Nasa.gov

4. juli skal Nasa for første gang i historien skyte en komet. Slik håper de å få kunnskap om hvordan livet på jorden startet.

13.06.05 18:03

Når den amerikanske romsonden Deep Impact 4. juli retter siktet mot kometen Tempel 1 er det første gang i historien at et menneskeskapt prosjektil skal treffe et objekt i verdensrommet. Kometen beveger seg i en hastighet på over 37.000 kilometer i timen, og prosjektilet er ventet å treffe klokka 07.52 norsk tid. Hendelsen vil bli direktesendt over store deler av verden.

Nyttig kunnskap
Erik Tandberg ved Norsk Romsenter sier forsøket først og fremste vil gi kunnskap om hva kometer er laget av. Men erfaringene fra Deep Impact-skuddet vil også kunne komme til nytte dersom vi en dag blir nødt til å skyte en komet i stykker eller bringe den ut av bane for å forhindre en katastrofe. Men først og fremst handler dette om komet-arkeologi. Er vi heldige kan hemmeligheten om livets begynnelse ligge gjemt under overflaten på Tempel 1.

Kometer skapte liv?
- Når vi arrangerer en slik kollisjon, blir det slynget ut masser fra det indre av kometen. De kan deretter studeres i den delen av sonden som ikke kolliderer. Dette er interessant fordi kometene ble dannet den gang solsystemet oppsto. En teori er at de inneholder vann og at kollisjoner tidlig i jordas historie førte til de første dannelser av liv på vår planet, sier Tandberg til TV 2 Nettavisen.

Lager krater
Prosjektilet, som veier 370 kilo, vil kollidere med kometen med en fart på 10 kilometer i sekundet, og kan skape et krater på størrelse med alt fra et hus til en fotballbane. Det er likevel ingen fare for at sammenstøtet vil skape fare for oss på jorda.

Don Yeomans, som jobber med Deep Impact-prosjektet hos Nasas Jet Propulsion Laboratory , sammenligner sammenstøtet med «en jumbojet som flyr inn i en mygg», skriverNorsk Romsenter på sine nettsider .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.