RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/AFP

SLA-medlem løslatt ved en feil

Sist oppdatert:
Et medlem av den militante gruppen som i sin tid kidnappet avisarvingen Patty Hearst i 1974 ble løslatt ved en feil. Nå er hun tilbake i fengsel.

Sarah Jane Olson (61) ble løslatt mandag etter sju år i fengsel for forsøk på bombeangrep og overlagt drap i 1975. I ettertid oppdaget funksjonærene at det var skjedd en «administrativ feil», og at Olsen fortsatt hadde et år igjen å sone. Olsens advokat sier at fengselsmyndighetene i California har «bøyd seg for politisk press».

På rømmen i kvart århundre
Olsen var tidligere kjent som Kathleen Soliah. Hun var medlem av den militante Symbionese Liberation Army (SLA), en selverklært amerikansk bygerilja som var aktive i USA på 1970-tallet. Gruppen ble berømt etter å ha kidnappet avisarvingen Patty Hearst in 1974.

Etter det var Olson på rømmen i nærmere 25 år. Hun giftet seg og bosatte seg i Minnesota, der ingen oppdaget hennes virkelige identitet.

I 1999 ble hun arrestert på et tips, og to år senere ble hun funnet skyldig i sprengningsforsøk. I 2003 erklærte hun seg også skyldig i overlagt drap i forbindelse med at en bankkunde ble drep under et ran nær Sacramento i 1974. Olsen ble dømt til totalt 14 år i fengsel.

Protester
Da hun ble sluppet fri for tidlig, kom det protester fra politiforbundet i Los Angeles. Fredag ble hun igjen pågrepet på flyplassen i Los Angeles. Hun blir nå sendt tilbake til det samme fengselet hun ble løslatt fra tidligere denne uken.

Funksjonærene sier datoen for prøveløslatelsen ble feil fordi den andre dommen falt ut av regnestykket. Olsens advokat sier disse påstandene er «latterlige».

- Vi fikk beskjed om prøveløslatelsen for over en måned siden, sier advokat Shawn Chapman Holley. - Det er rett og slett ikke sant at de plutselig oppdaget en feil. Vi mener de bøyer seg for politisk press, sier hum.

SLA ble opprettet i Berkeley i California på 1970-tallet. Gruppen viet seg til å bekjempe det de kalte statens undertrykkende regime. Gruppen gjennomførte en rekke bombeaksjoner, drap og ran før de fleste av medlemmene ble drept i en dramatisk brann etter en skuddveksling med Los Angeles-politiet i 1974.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere