Slaget om Storbritannia

Gordon Brown David Cameron

Gordon Brown David Cameron

Gordon Brown starter kampen om Storbritannia, men ingenting er gitt. Her er de mulige utfallene.

10.05.10 18:48

Fredag formiddag fortsatte opptellingen etter valget i Storbritannia.

- Det er en helt håpløs situasjon. Her er det tre, fire mulige utfall og ingenting er gitt i det hele tatt, sier sier Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

David Camerons konservative er de store vinnerne i dette valget. Likevel er det Labour som nå vil forsøke å danne regjering først.

I skrivende stund er ikke alle av de 650 setene i parlamentet fordelt. Du kan se foreløpig og estimert fordeling nedenfor.

Når antall plasser i parlamentet endelig er telt opp, vil kampen om Storbritannia begynne.

Steg 1
Først vil Labour forsøke å danne regjering. Partiet trenger 326 plasser for å sikre flertall. Labour har tapt 85 plasser, og sitter igjen med 246 plasser når 614 av 650 er fordelt.

Labour kan få støtte fra noen av småpartiene som har sikret seg plasser i Parlamentet.

- De kan få med seg noen småpartiet, men støtten derfra er kanskje 15 representanter, sier Mustad.

Liberaldemokratene har foreløpig fått skuffende 51 plasser. Estimatene fra The Sun sier at partiet vil få 56 plasser.

Hvis vi legger estimatene til grunn, vil Labour (246), Liberaldemokratene (56) og småpartiene (15) få estimert 317 plasser. Altså i underkant av hva de trenger for rent flertall. Men ennå er ikke alle plassene fordelt.

Hvis Liberaldemokratene hadde fått stemmene de hadde håpet for, ville de skapt flertall med Labour og dermed kommet i den berømmelige vippeposisjonen. Dette har altså ikke skjedd.

Her er hele tabellen til BBCog her er tabellen med estimater fra The Sun. Enkelversjon ser du under. Artikkel fortsetter nedenfor.

Partiene (Totalt 650 plasser)

Antall sikre plasser (BBC)

The Sun estimat

Konservative (Cameron)

306

-

Labour (Brown)

258

-

Liberaldemokratene (Clegg)

57

-

Småpartiene

29

-

Sum

650

-

Steg 2
Hvis Labour ikke klarer å danne regjering, kommer turen til Toryene. David Cameron har gjort et brakvalg, og har foreløpig styrket partiet med 91 plasser til totalt 290 plasser.

Men det er langt igjen til de 326 plassene partiet trenger for å få rent flertall. Toryene kan ikke forvente støtte fra småpartiene.

Liberaldemokratene kan derimot støtte Toryene, og dermed gi Cameron et rent flertall og dermed regjeringsmakt.

Steg 3
Hvis ikke det skjer, kommer turen til alternativet mindretallsregjering - en styreform britene ikke er familiær med.

Storbritannia-ekspert Mustad sier at det i en slik situasjon vil bli Toryene som får førsteretten til forsøket på å danne mindretallsregjering, fordi det er Toryene som er det største partiet.

Steg 4
Hvis ikke Toryene klarer å danne mindretallsregjering vil Labour få et nytt forsøk på å danne regjering.

Men før slaget starter, må alle plassene i parlamentet bli fordelt. i dette Slaget om Storbritannia vil fordelingen av de 650 plassene bety alt når strategien legges

- Vi har aldri vært i denne situasjonen før. Vi famler i blinde. Vi ser ikke ét eller to alternativer. Vi ser tre, fire alternativer. Ingen av partiene kommer til å tørre å gjøre noe som helst før allle stemmene er telt opp, sier Mustad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.