*Nettavisen* Nyheter.

Slagplan mot dødsasteroide

Foto: NASA / SCANPIX

FN er i ferd med å utarbeide en slagplan mot dødsasteroider som kan utslette alt liv på jorden.

FN har utarbeidet et utkast om hvordan verden skal samarbeide hvis det oppstår en situasjon hvor en asteroide er på kollisjonskurs med jorden. Utkastet inneholder et forslag til globalt samarbeid og hvem som eventuelt skal ha hovedansvaret i en eventuell aksjon, melder BBC.

FN har utnevnt et panel bestående av forskere, diplomater og advokater som skal se nærmere på trusselen. Panelet skal møtes i Strasbourg i mai, og etter planen skal en endelig slagplan være klar i 2009.

- Vi mener det bør være en beslutningsprosess som er utarbeidet og blir akseptert av De forente nasjoner, sier Dr Schweickart, som var en av astronautene om bord i Apollo 9.

Asteroidetrusselen blir tatt mer og mer seriøst i og med at stadig flere objekter, som har kollisjonskurs med jorden, blir oppdaget.

I den amerikanske Kongressen har de slått fast at Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa skal bruke mer tid og ressurser på å kartlegge asteroider.

For øyeblikket holder Nasa utkikk med 127 objekter som er på en mulig kollisjonskurs med jorden.

- Kongressen mener at Nasa per dags dato ikke er effektive nok i forhold til å imøtekomme denne trusselen, sier Dr Steven Chesley ved Nasa.

Nasa holder utkikk med objekter som er større enn 700 meter i diameter, men nå ønsker Kongressen at Nasa skal kartlegge alle objekter som har en diameter på mer enn 70 meter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.