RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Slakteren» er død

Sist oppdatert:
Enbente Ta Mok ble regnet som den mest brutale i Røde Khmer-regimet, som slaktet en fjerdedel av Kambodsjas befolkning.

Ta Mok var en av de mest høytstående lederne i Røde Khmer, som styrte Kambodsja fra 1974 til 1979. Som Pol Pots hærsjef fikk han tilnavnet «slakteren», og han ble av mange regnet for å være den aller mest brutale i det morderiske regimet, skriver BBC News.

Tiltalte dør
Ta Mok, som var i 80-årene, har vært svært dårlig i en måned. Han led av høyt blodtrykk og tuberkolose, og i forrige uke gikk han i koma.

Det var ventet at Ta Mok skulle bli en av de første som ville bli stilt for retten, tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, under FN-støttede høringer som skal starte neste år. Nå når han er død, virker det stadig mindre sannsynlig at noen noensinne vil bli straffet for grusomhetene som ble begått i Kambodsja.

De fleste av de gjenlevende tiltalte er gamle og ved dårlig helse. Ta Mok var en av bare to overlevende Røde Khmer-kommandanter som var i varetekt. Nå er det bare den tidligere fengselssjefen Kaing Khek lev som er igjen av de gamle lederne.

Omtrent 1,7 millioner mennesker, en fjerdedel av landets befolkning, døde under Røde Khmer. Mange ble torturert og henrettet, og enda flere sultet ihjel eller måtte arbeide til de døde.

Sto bak massakre
Ta Mok spilte en avgjørende rolle i en rekke massakre og utrenskninger, som startet allerede før Røde Khmer kom til makten. Han var leder for styrkene som ødela den tidligere hovedstaden Oudong i 1974. Senere satte han i gang utrenskninger da Røde Khmer selv gikk til krig.

Etter at Røde Khmer ble styrtet da Vietnam invaderte landet i 1979, fortsatte organisasjonen å eksistere som en motstandsgruppe. Først i 1996 inngikk den fryktede lederen Pol Pot fredshvile. Han døde i jungelen to år senere.

I 1997 ble Ta Mok leder for hele organisasjonen, men han ble pågrepet to år senere, og tilbragte resten av livet i fengsel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere