RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Wikimedia Commons (Wikimedia)

«Slakteren fra Butare» pågrepet

Denne mannen skal være en av hovedmennene bak folkemordet i Rwanda.

Idelphonse Nizeyimana er av FNs internasjonale straffedomstol for Rwanda utpekt å være en av hovedmennene bak folkemordene i Rwanda i 1994. Torsdag forrige uke ble han pågrepet i Ugandas hovedstad Kampala.

Tips fra vitner
Pågripelsen skjedde etter tips fra vitner, som hadde sett Nizeyimana ta seg inn i Uganda fra nabolandet Kongo, melder nyhetsbyrået Reuters. Angivelig skal Nizeyimana ha vært på vei til Kenya med falske identitetspapirer.

I følge etterlysningen fra krigsforbryterdomstolen er Nizeyimana mistenkt for folkemord, subsidiært oppfordring til folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Nizeyimana var under folkemordet leder for etteretnings- og militære operasjoner

«Slakte-styrker»
En av anklagene mot Nizeyimana er at han skal ha etablert flere spesialstyrker som skulle igangsette slaktingen av minoritetsbefolkningen tutsier.

Flere rapporter i etterkant av folkemordet peker på at en disse spesialstyrkene skal ha drept dronning Rosalie Givanda, som var enke etter kong Mutara III (døde i 1959, kort tid etter at Rwanda ble republikk).

I følge en av rapportene fra Human Rights Watch skal hutu-soldatene ha brutt seg inn i dronningens hjem, revet henne med seg ut av boligen og tatt henne med til Butare. I den sørøstlige delen av byen skal de ha stilt dronningen opp mot veggen langs nasjonalmuseet, hvor hun ble skutt og drept, melder BBC.

Rwanda-saken lukkes neste år
En annen hendelse som omtales i rapportene handler om at flere tropper, som angivelig skal ha vært under Nizeyimanas kommando, skal ha gjennomsøkt Universitetet i Butare på jakt etter tutsier. Både undervisningspersonale og studenter ble slaktet ned i hopetall.

Fortsatt er 11 personer på rømmen fra Den internasjonale straffedomstolen for Rwanda. Så langt er 40 personer dømt for forhold relatert til folkemordene. Straffedomstolens arbeid er planlagt å være avsluttet i løpet av neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere