RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slåss om 670 millioner stemmer

Foto: Raveendran (AFP/Scanpix)
India innledet tirsdag den lange prosessen med å velge ny nasjonalforsamling. Mer enn 670 millioner mennesker har stemmerett ved valget i verdens største demokrati.

Meningsmålinger spår klar seier for regjeringskoalisjonen NDA under ledelse av statsminister Atal Behari Vajpayee. Dets hovedmotstander Kongresspartiet, anført av opposisjonsleder Sonia Gandhi, kan stå overfor det verste nederlag i sin historie.

Utsiktene til en NDA-triumf skyldes ikke minst selve tidspunktet for valget. Vajpayee har valgt å skrive ut nyvalg nå, for å utnytte et økonomisk oppsving og tøværet i forholdet til nabolandet og erkefienden Pakistan.

Inderne skal derfor i tiden fra nå og fram til 10. mai velge nye representanter til Lok Sabha, som er nasjonalforsamlingens annetkammer eller underhus. Partiet eller partiene som vinner flertall, får mandat til å styre verdens nest mest folkerike land i fem år framover.

Av praktiske så vel som sikkerhetsmessige grunner er valget denne våren spredt over fem forskjellige dager. Det offisielle valgresultatet ventes kunngjort i New Delhi 13. mai, opplyser indiske tjenestemenn.

(NTB-DPA-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere