Slåss om Columbus' lik

Foto: Emilio Morenatti (AP Photo/EFE)

Myndighetene i Den dominikanske republikk nekter spanske forskere å DNA-teste det myndighetene hevder er Christopher Columbus' jordiske levninger. Spanjolene hevder det er de som har liket.

27.01.05 15:04

Spania og Den dominikanske republikk har i over hundre år kranglet om hvor Christopher Columbus ligger begravet. Både i domkirken i Sevilla i Spania og i domkirken i den dominikanske hovedstaden Santo Domingo, kan besøkende se Columbus' grav.

Nå er det ved hjelp av DNA-teknologi mulig å avgjøre striden. Spanske forskere ønsker å undersøke liket i Den dominikanske republikk, og ta prøver for å finne ut hvem som har rett. Foreløpig har imidlertid myndighetene i landet sagt nei, skriver danske B.T.

Vil DNA-teste likrestene
Forskerne har allerede tatt DNA-prøver av levningene etter Columbus' bror Diego, og sønnen Hernando. Det er dette materialet som skal sammenlignes med prøver fra de to gravene.

Det har imidlertid vist seg at DNA-materialet i Sevilla er for nedbrutt til at det kan gi entydige svar, og derfor er det viktig for forskerne å få tilgang til knokkelrestene i Den dominikanske republikk.

Tok med seg feil lik?
Alle er enige om at Columbus opprinnelig lå begravet i domkirken i Santo Domingo. Da Spania i 1795 måtte overlate området til Frankrike, tok spanjolene med seg det de mener var Columbus' knokler hjem til Sevilla.

I 1877 ble det imidlertid funnet en kiste under gulvet i domkirken i Santo Domingo. På den stod det at det var Christopher Columbus som lå i kisten. Siden den gang har dominikanske myndigheter hevdet at spanjolene tok med seg feil lik hjem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.