*Nettavisen* Nyheter.

Slått av søta bror

Sverige banker Norge gul og blå i ny rapport fra anerkjente The Economist.

23.11.06 16:21

Søta bror er verdens mest demokratiske land. Norge sliter med den politiske kulturen, ifølge avisens rapport.

Norge ligger på en fjerdeplass, også slått av Island og Nederland. På en skala fra en til 10 der 10 er høyest, får Sverige 9.88 poeng. Norge scorer 9.55, og taper kampen på grunn av et mindre velfungerende styresett og svakere politisk kultur.

Kvaliteten på styresettet og den politiske kulturen måles blant annet i forhold til hvordan beslutninger blir satt ut i live, og innbyggernes deltakelse i den politiske prosessen.

Nylig ble Norge også slått på målstreken av Sverige i å være verdens mest likestilte land.

Frie valg
I rapporten legger avisa til grunn fire kriterier som vurderer hvorvidt et demokrati er velfungerende. Noen av kriteriene som ligger til grunn tar for seg borgernes rettigheter, hvor mange som stemmer, hvordan statsmakten fungerer og hvorvidt et land har frie og redelige valg.

Ifølge rapporten er det flere ting som skiller seg ut. Selv om nesten halvparten av verdens land er ansett for å være demokratier, er nummeret på fullverdige demokratier relativt lavt. Der er det kun 28 land på lista, noe som utgjør 13 prosent av verdens befolkning.

Både USA og England ligger langt nede på listen over velfungerende demokratier. I Storbritannia er det den lave politiske deltagelsen som er utslagsgivende, mens USA scorer lavt på grunn av styresett og sivile rettigheter.

Nord-Korea sist
Nesten 40 prosent av verdens befolkning lever under autoritære styresett, og Kina gir god drahjelp i denne høye prosentandelen. Nord-Korea har den tvilsomme æren i å ligge på sisteplass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.