RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik ble fangene torturert

(CBS News/60 Minutes II)
Sist oppdatert:
17 amerikanske soldater som torturerte irakiske fanger og tok bilder av det, er suspendert. - Vi lærte aldri om Genève-konvensjonen, sier soldatene. Se sjokk-bildene.

Det var TV-selskapet CBS som onsdag viste bilder av amerikanske soldater som mishandlet irakiske krigsfanger. Fangene ble mishandlet i Abu Ghraib-fengslet, der Saddam Husseins regime torturerte og drepte sine motstandere.

17 soldater er suspendert på grunn av bildene, og er under etterforskning, men soldatene skylder på hæren og manglende trening.

Genève?
En soldat sier i intervju med CBS-ankermann Dan Rather at han ikke hadde fått noen opplæring i Genève-konvensjonen, som omhandler behandling av krigsfanger.

- Jeg prøvde å be om informasjon om regler fra mine overordnede, men det fikk jeg ikke, sier soldaten, ifølge Sky News.

Sersjant Ivan Frederick skal blant annet ha fortalt sin overordnede om forholdene i fengselet, men fikk til svar:

- Jeg driter i om han må sove stående.

Soldat ga beviser
Etterforskningen av mishandlingen startet da en soldats samvittighet ikke tålte mer. Han rapporterte om mishandlingen og ga fra seg beviser, deriblant bildene som nå er
offentliggjort.

Bildene som ble vist onsdag er en enorm PR-katastrofe for amerikanerne, som hevder de gikk til krig for å befri den irakiske befolkningen fra denne type behandling.

Bildene som onsdag ble vist på programmet «60 Minutes II» viste blant annet en fange som sto på en boks med en hette og kabler festet til hodet. Fangen ble fortalt at han ville bli henrettet ved elektrisitet dersom han falt av. Andre bilder viste nakne fanger som lå oppe på hverandre og simulerte munnsex mens amerikanske soldater sto rundt og lo.

Unntak
Brigader Mark Kimmet gjør det han kan for å be amerikanerne fortsatt ha tillitt til sine soldater i Irak.

- Ikke døm alle på bakgrunn av hva noen få har gjort. Dette er et unntak, forsikrer Kimmet.

(Alle foto: CBS News/60 Minutes II)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere