RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir det nye Europa

Sist oppdatert:
1. mai utvides EU fra 15 til 25 medlemmer. Her er TV 2 Nettavisens guide til det nye EU.

Mer om EU:

Klikk her for interaktivt kart
EUs historie
Slik fattes vedtak i EU

Institusjoner:
Europaparlamentet
Europakommisjonen
Ministerrådet (Unionsrådet)
Det europeiske råd
EF-domstolen

De nye medlemslandene er Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, Ungarn, Kypros og Malta.

EU vil etter utvidelsene være verdens største felles marked. Samtidig vil markedet ha store ulikheter. De nye medlemslandene har i gjennomsnitt et brutto nasjonalprodukt på bare 40 prosent av gjennomsnittet i det nåværende EU (se kartet), og vil kreve store overføringer de forste årene. En britisk tenketank anslår at utvidelsen koster 67 milliarder euro (550 milliarder kroner) over seks år.

Utvidelsen vil også prege EU poltisk. Med 25 medlemmer rundt bordet blir det vanskeligere å oppnå enighet. De nye medlemmene er skeptiske til forslag som vil koste dem mye penger. De er også gjennomgående mer USA-vennlige enn det Frankrike, Tyskland og Benelux-landene er.

EU landene er enige om fordelingen av kommisjonærer og parlamentarikere, men har ennå ikke løst spørsmålet om hvor mye makt de store landene skal ha i forhold til de små i Ministerrådet.

Kull og stål
Utvidelsen 1. mai er den største siden Den europeiske kull- og stålunionen ble dannet i 1951.

Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Belgia og Luxemburg ønsket å forhindre nye kriger i Europa ved å knytte økonomiske bånd. Ved å ha felles kontroll over tilgangen til kull og stål ville ikke et enkelt land ha mulighet til å plutselig å bygge opp en stor rustningsindustri slik Tyskland tidligere hadde gjort.

Gradvis er samarbeidet utvidet geografisk og politisk. Maastricht-traktaten fra 1991 forutsetter at landene sammen danner en økonomisk, politisk og monetær union. Det forutsatte en trinnvis innføring av en et indre marked med felles valuta, en felles sentralbank og en politisk union. Gjennom Schengen-pakten ble intern grensekontroll i EU så godt som fjernet. Så langt er tolv av medlemslandene tilknyttet den monetære unionen. Disse landene har erstattet sine nasjonale valutaer med euro.

Maastricht-traktaten er senere utvidet med Amsterdam-traktaten (1999) og Nice-traktaten (2001). EU-landene samarbeider også tett innen justissektoren, miljøpolitikken og utenrikspolitikken. EU opptrer i stadig større grad som en enhetlig blokk utad. Det merkes i andre internasjonal organisasjoner som Nato og FN.

Folkeavstemningene i 1972 og 1994 gjorde at Norge ved to anledninger har sagt nei til medlemsskap, men saken kan dukke opp igjen i forbindelse med stortingsvalget i 2005. Inntil Norge eventuelt blir medlem, er vi tilknyttet EU gjennom EØS-avtalen (sammen med Liechtenstein og Island).

EØS bygger i likhet med EU-traktaten på prinsippet om fri bevegelse av kapital, varer, tjenester og arbeidskraft. Avtalen gir EFTA-landene tilgang til EUs indre marked. I tillegg omfatter samarbeidet bl.a. sosialpolitikk, miljø, kultur og utdanning/forskning.

(Kilder: BBC, Jasiden, Europaveien, Verdensbanken, EUs hjemmesider, Caplex, Europakommisjonen)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere