RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir det siste slaget i Libya

Foto: ERIC FEFERBERG (Afp)
Sist oppdatert:
Opprørerne risikerer å støte på de mest innbitte krigerne.

Muammar al-Gaddafis 42 år lange diktatur falt i forrige uke da opprørerne fikk overtaket i hovedstaden Tripoli. Men etter seks måneder med borgerkrig gjenstår det fortsatt noen områder hvor Gaddafis tilhengere har et sterkt fotfeste.

Sirte, som er hjembyen til Gaddafi, anses for å være regimesoldatenes siste skanse. Nå har Det nasjonale overgangsrådet gitt et ultimatum om enten å overgi seg innen lørdag eller møte militær motstand. Gaddafis favorittsønn, Saif al-Islam, påstår at Sirte har 20.000 unge, kampklare soldater som er villig til å gå i døden for Gaddafi.

Blodig sluttoppgjør
Situasjonen i Libya er svært uoversiktlig, og det er vanskelig å anslå hvor mye våpen- og styrkekapasitet opprørerne og Gaddafi-styrkene har. Men mange frykter at slaget om Sirte og de nærliggende byene kan bli et blodig sluttoppgjør.

- Jeg vet ikke voldsomt mye om styrkeforholdet mellom pro-Gaddafi-styrkene og opprørerne. Men jeg vet at opprørerne har samlet seg rundt Sirte med de styrkene de har tilgjengelig, sier major Lars Morten Bjørkholt, jurist ved Forsvarets høyskole, til Nettavisen.

- Det har vist seg at de siste dagene så har Nato viet mer oppmerksomhet til området i og rundt området der de tror Gaddafi er, og det er Sirte og landsbyer rundt. Bare de to siste dagene så har Nato hatt angrepstokt og tatt ut cirka 60 mål rundt Sirte og cirka 30 pansrede kjøretøy. I tillegg tar de ut kommando- og kontrollinstallasjoner. Det har de gjort under hele kampanjen. Det gjør det vanskeligere for Gaddafis styrker å kommunisere og organisere seg.

- Vil være ganske degradert
- Det så vi også i den fasen opp til opprørerne gikk inn i Tripoli, at Nato økte sin aktivitet i og rundt Tripoli. Så det er ikke noe tvil om at Gaddafis styrker vil være ganske degradert i forhold til tyngre våpen før opprørerne eventuelt går inn i Sirte. Det er fra byen Bani Walid til Sirte som er Natos fokusområde, sier Bjørkholt.

Les også: - Jente (19) likviderte elleve opprørere
Les også: Hva vil skje med Gaddafis hjelpere?

Opprørerne rykket inn i Tripoli søndag for halvannen uke siden. Det tok bare noen få dager før de hadde kontrollen over hovedstaden. Bjørkholt sier det ikke nødvendigvis vil ta så mye lengre tid å få overtaket i Sirte.

- En kan jo håpe og tro at det vil gå noenlunde fort, som i Tripoli, men dette er mer eller mindre siste rest, så det kan være at det er de mest innbitte og lojale krigerne som er igjen, og at det derfor kan ta lengre tid, sier Bjørkholt.

- Dette blir bare spekulasjoner, men det jeg kan si er at det ble spekulert i forkant av slaget om Tripoli, og mange mente at det kunne skje det som nettopp skjedde. Og det ser ut til at det gjentar seg nå, at de isolerer pro-Gaddafi-styrkene, slik at de får mindre etterforsyninger av drivstoff, ammunisjon og personell. Så er det en mulighet, som vi også så i Tripoli, at de Gaddafi-styrkene som er der nå, enten deserterer eller forsvinner når de ser at opprørerne blir for sterke, sier han.

- Det blir en bykrig
Nato fikk i kraft av FN-resolusjon 1973 mandat til å beskytte sivilbefolkningen i Libya mot Gaddafiregimets krigsmaskiner. Natos luftstøtte har bidratt til at opprørerne klarte å holde stand mot regimesoldatene og til slutt beseire Tripoli.

Bjørkholt sier det blir en stor utfordring for Nato å bistå med beskyttelse når bykrigen i Sirte først er i gang.

- Når det eventuelt begynner å skje noe i Sirte, så har Nato fortsatt et oppdrag om å beskytte sivile. Men det blir veldig vanskelig når det er snakk om urbane strøk fordi både opprørere og pro-Gaddafi-styrker opptrer i sivilt, så det er vanskelig å skille mellom dem som tar del i stridigheten og hvem som ikke gjør det. Det som er antatt vil skje, er at særlig pro-Gaddafi-styrker benytter seg av sivile installasjoner som et slags sivilt skjold for å hindre at Nato angriper fra luften, sier Bjørkholt.

- Det blir en bykrig hvor de tar gate for gate, bygning for bygning og kvartal for kvartal. Ulempen er at det er dårlig oversikt, og man ser ikke lenger enn til neste gatehjørne. Offisielt så er det ikke noe direkte overføring fra Nato i luften til opprørerne på bakken, sier han.

Kan bli møtt av skarpskyttere
Til tross for at opprørerne fikk raskt kontroll over Tripoli, var det fortsatt noe motstand i flere bydeler i slutten av forrige uke. Blant annet var det utplassert skarpskyttere på takene som felte opprørere og sivile. Bjørkholt tror at dette vil kunne gjenta seg i Sirte.

- En vil antakelig se en del skarpskytteraktivitet. Det er forholdsvis effektivt fordi det er vanskelig å lokalisere motstanderen og lett å gjennomføre for pro-Gaddafi-strykene uten å bli tatt, sier han.

Det nasjonale overgangsrådet (NTC) har tidligere uttrykt at de ønsker en fredelig avslutning på den seks måneder lange borgerkrigen.

- Innmarsjen til Sirte og de sørlige byene i Libya bør være så fredelige som mulig for å unngå blodsutgytelse og ødeleggelse. Om det ikke er noen tegn til å kunne utføre dette fredelig, så kan vi handle besluttsomt for å avslutte denne situasjonen med militære midler, men vi ønsker ikke å gjøre det, sa styreformann Abdel Jalil i Det nasjonale overgangsrådet tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere