*Nettavisen* Nyheter.

Slik drepte han pedo-presten

Foto: (AP/Boston Globe)

Den tidligere presten John Geoghan sonet det første av ti år for pedofili da han i helgen ble kvalt og slått til døde av en medfange. Her forteller fangevokterne hvordan drapet skjedde.

26.08.03 17:26

67 år gamle John Geoghan var en sentral skikkelse i pedofiliskandalen som rystet den katolske kirken i USA, og sonet det første av ti år i fengsel for å ha voldtatt en ti år gammel gutt under en svømmetur. Han var tiltalt for å ha misbrukt mer enn 130 barn.

Etter at Geoghan begynte sin soning, fortalte han gjentatte ganger at han fryktet for sitt eget liv i fengselet.

Med god grunn, skulle det vise seg.

Hoppet på presten

Selv ikke det sikreste fengselet i Massachusetts var trygt da medfangen og nynazisten John Druce (bildet) fulgte etter ham inn på cella, bandt hendene hans bak ryggen og låste døren.

Deretter brukte Druce en sko og et laken til å kvele Geoghan, før han begynte å hoppe på den tidligere presten fra sengen – om og om igjen.

Nederst på rangstigen

Slik mener fangevokterne at Druce, som er selverklært nynazist, utførte drapet. En obduksjon skal fastslå den eksakte årsaken til dødsfallet.

- En betjent hørte bråk, gikk bort til cella og så Geoghan på gulvet, bastet og bundet, sier Robert Brouillette til Boston Globe, ifølge Reuters.

- I fengselsmiljøet er fanger som har drept eller misbrukt barn, nederst på rangstigen, forteller dr. Jay Feierman, professor i psykiatri ved University of New Mexico og ansatt i fengselet.

Slapp billig unna

Enkelte av Geoghans ofre uttrykte sorg og frustrasjon over at deres overgriper er blitt drept.

- Jeg hadde et øyeblikk hvor jeg tenkte at “han fikk som fortjent”, sier Michael Linscott, som ble misbrukt av Geoghan da han var altergutt for 37 år siden.

- Som ofre må vi leve i vårt eget fengsel resten av livet, men Geoghan slapp billig unna. Han kommer aldri mer til å skade noen, men han hadde fortsatt mye botsøvelse igjen, mener Linscott.

Den katolske kirken, som flyttet Geoghan fra prestegjeld til prestegjeld for å skjule barnemisbrukene, betalte i fjor 76 millioner kroner til 86 av hans ofre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.