Slik kan Gaddafi bli tvunget til å gå

Foto: STR (Reuters)

Eksperter mener det finnes to mulige scenarier.

24.02.11 10:56

Hele verden venter i spenning på om Libyas enehersker Muammar al-Gaddafi skal falle.

Men selv nekter Gaddafi å trekke seg fra makten, og hevder han heller vil dø som martyr.

Eksperter tviler på at Gaddafi vil gi fra seg makten frivillig.

- Det er hans maktapparat som må falle. Hvis det gjør det, så kan han ikke gjøre noe i praksis. Hvis hæren trekker seg og nekter å angripe sitt eget folk, så kan han ikke utføre noe lenger, sier Libya-ekspert Stig Jensen ved senter for Afrika-studier ved Universitetet i København til Nettavisen.

To mulige scenarioer
FAFO-forsker og Libya-ekspert Kjetil Selvik sier det er to mulige scenarioer som kan føre til Gaddafis fall.

- Det ene er at folket fortsetter å mobilisere mot Gaddafi, og den andre muligheten er at noen i systemet griper inn og nekter å følge hans ordre, sier Selvik til Nettavisen.

- Kanskje det første scenarioet er det mest realistiske. Libya har ikke en sånn klar institusjonell hær som kan ta den beslutningen på egen hånd, slik som i Egypt. De har ikke noen statlige institusjoner, men revolusjonære institusjoner, sier Selvik.

En fortsettelse av demonstrasjonene kan føre til en omfattende revolusjon hvor demonstranter og makthaverne barker mot hverandre.

- Da blir det en maktkamp. Det er mye våpen i omløp i Libya, og det som blir spennende å se er om noen av disse våpnene kommer opposisjonen i hende, og at de begynner å bruke dem. Da begynner det å ligne borgerkrigslignende tilstander, sier Selvik.

- Et katastrofalt utfall
Jensen mener dette vil være et katastrofalt utfall for Libya.

- Det verste som kan skje er borgerkrig. Og den kan være langvarig. Gaddafi-familien vil åpenbart bruke alle midler mot sitt eget folk, både bombing og hente inn leiesoldater fra utlandet. Derfor kan det bli meget blodig, sier Jensen.

Jensen henviser til alle nyhets meldingene om at Gaddafi har brukt artilleri, stridsvogner, bombefly og innleide leiesoldater for å slå ned på demonstrantene.

Les også: - 1000 døde i Libya

Flere libyske diplomater har de siste dagene sluttet i protest mot Gaddafis voldsbruk på eget folk. I tillegg har flere jagerpiloter gjennomført ordrenekt og desertert etter å ha blitt beordret til å angripe demonstrantene. Og ikke minst har Gaddafis egen betrodde innenriksminister sluttet seg til demonstrantene.

- Kan forbli lojale overfor Gaddafi
Likevel er det mye som kan tyde på at Gaddafis næreste støttespillere i den libyske maktstrukturen vil forbli lojale.

- De har et system med folkekomiteer som skulle representere folket i et direkte demokrati, men det er lenge siden disse institusjonene representerte folkene reelt. Det gikk over til å bli kontrollorgan som var toppstyrt. Så har man revolusjonskomiteer som ble opprettet for å kontrollere folkekomiteene. Over dette er det et revolusjonsråd med tolv medlemmer, sier Selvik.

- Gaddafi har ikke selv noen formell posisjon. Han omtaler seg som den revolusjonære, spirituelle lederen som inkarnerer massene. Men han har likevel full kontroll over revolusjonsrådet. Det er disse toppfolkene i revolusjonsrådet som kan vende ryggen til Gaddafi.

- Men det er veldig mange personer som ikke har noen framtid uten ham. Det er flere som risikerer å gå med i dragsuget enn det vi så i Egypt og Tunisia, sier Selvik.

- Utfordringen er ikke bare å bli kvitt Gaddafi, men å bygge stabile institusjoner etter at han har gått og hindre et statsbrudd.

- Beordret Lockerbie-bombingen
Libyas tidligere justisminister Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil har i et eksklusivt intervju med Expressen avslørt at det var Gaddafi selv som beordret bombingen av Pan Am-passasjerflyet som styrtet i Lockerbie i Skottland i 1988. 270 mennesker ble drept i terrorangrepet.

- Er Gaddafi gal, Selvik?

- Det har jo alltid vært spekulert på det. Det man kan si er at hans ideologi har klare fascistiske trekk. Han deler mange av trekkene med fascistene med å ha mytiske bånd mellom folket og lederen, sier han og henviser til Gaddafis selverklærte status som spirituell revolusjonsleder.

FN i krisemøter
FNs sikkerhetsråd sitter i disse dager i krisemøter og drøfter den spente situasjonen i Libya. Frankrikes president Nicolas Sarkozy krever strenge sanksjoner mot Gaddafi, men Jensen tviler på at FN vil kunne gjøre noe reelt med situasjonen i Libya.

- FNs sikkerhetsråd beslutter ikke noe viktig i forhold til dette. Dette er interne forhold i et samfunn. Jeg tror ikke det blir vedtatt en kraftig resolusjon mot Gaddafi. Jeg kan godt tenke meg at de kommer med en felles uttalelse hvor de går ut og beklager handlingene. Men jeg tror både Kina og Russland vil motsette seg kraftige resolusjoner, sier Jensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.