*Nettavisen* Nyheter.

Slik kan Hillary vinne

Hillary Clinton ligger langt bak Barack Obama i antall delegater, men ingenting er avgjort ennå.

12.03.08 13:57

Hillary Clinton kom på banen igjen etter at hun vant nominasjonsvalgene i delstatene Texas, Ohio og Rhode Island i forrige uke. Dermed satte hun en stopper for Obamas seiersrekke på tolv delstater.

Men Obama kom sterkt tilbake da han vant valget i Wyoming lørdag. I tillegg vant han som ventet i Mississippi. Obama har 1,596 delegater mot Clintons 1,484. I realiteten må kandidatene ha 2,025 delegater for å sikre seg nominasjonen. Derfor er det stor sannsynlighet for at ingenting vil bli avgjort før Demokratenes folkemøte i Denver 20. august. Da vil 796 såkalte superdelegater avgi sin stemme.

Rent matematisk ligger Clinton dårlig an i forhold til Obama, men hun kan fortsatt sikre seg den folkeflertallet. På det nåværende tidspunktet har Obama 13,6 millioner stemmer mens Clinton har 13,3 millioner.

Hvis hun klarer å overbevise superdelegatene om at hun har folket bak seg, vil tradisjonen tilsi at superdelegatene stemmer deretter.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hun har en mulighet til å forandre hele gangen i valget hvis hun vinner dramatisk stort i Pennsylvania med en ledelse på ti prosent over Obama, slik som hun gjorde i Ohio. Da kan du si at dette resultatet vil få en del av superdelegatene til å vurdere om Obamas kandidatur holder vann. Men jeg tror ikke at sannsynligheten for dette er stor, sier Svein Melby, leder for Transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, til Nettavisen.

Det gjenstår rundt 600 delegater å kjempe om før nominasjonsvalgene avsluttes i juni. Melby tror at disse delegatene vil bli delt på midten.

- Da står vi igjen med en situasjon hvor Obama har opprettholdt sin ledelse i delegater og antall avgitte stemmer. Hvis Obama klarer dette, så er jeg nesten sikker på at han har vunnet nominasjonen fordi superdelegater ikke kan overprøve dette. Det kommer i så fall til å være ødeleggende for partiet, sier Melby.

Overbevise superdelegatene
Clinton må også overbevise superdelegatene om at hun har størst mulighet til å vinne mot Republikanernes presidentkandidat John McCain.

- Disse superdelegatene vil nok vurdere hvem av dem som ser ut til å ha presidentkapasitet ved å se på måten de driver valgkamp, sier Melby og henviser til eventuelle negative personangrep under valgkampen.

(Artikkelen fortsetter under).

Klikk på bildet for å forstørre.

Clinton kan også få hjelp fra uventet hold. Delstatene Florida og Michigan mistet alle sine delegater som en straffereaksjon etter at de fremskyndet nominasjonsvalgene uten lov fra Demokratenes landskomité.

Demokratenes formann, Howard Dean, har sagt at han vil vurdere omvalg i de to delstatene. Dersom dette skjer vil de to delstatene få sende 366 delegater til landsmøtet. Clinton står sterkt i både Florida og Michigan.

- Hennes beste mulighet er å slå ham i antall avgitte stemmer. Hvis Clinton får omvalg i Florida og Michigan, og at hun vinner de oppgjørene med over ti prosent, så kan hun gjenvinne den «populære stemmen», sier Melby.

- Det er Hillary som er avhengig av dette. Ellers har hun neppe noen sjanse til å ta igjen Obama. Obama trenger ikke noe omvalg, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Uryddig nominasjon
Melby tror at en langdryg og uryddig nominasjonskamp vil bidra til å styrke posisjonen til Republikanernes presidentkandidat John McCain.

- It’s a mess. De har klart å rote det til igjen. De kommer til å holde på hele sommeren. Hvis Hillary fortsetter med personangrepene og Obama svarer, så er det fare for at ingen av dem klarer å samle partiet, sier han.

Selve presidentvalget avholdes 4. november.

Kilder: BBC, CNN og The Telegraph.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.