RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
DONALD TRUMP splitter USA med sin retorikk. Han leder meningsmålingene blant de republikanske kandidatene.
DONALD TRUMP splitter USA med sin retorikk. Han leder meningsmålingene blant de republikanske kandidatene. Foto: Sean Rayford (Afp / NTB scanpix)

Slik kan muslimer komme seg inn i USA selv med Trump-forbud

Donald Trumps forslag vekker sterke reaksjoner, men det er meningsløst i praksis.

NEW YORK (Nettavisen): Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump ønsker at USA skal stenge grensen for alle muslimer.

I mandagens pressemelding var dette et totalforbud uten unntak. Tirsdag deltok eiendomsmagnaten i en rekke morgenshow her i USA og fikk anledning til å utbyde forslaget.

I et intervju med «Morning Joe» på MSNBC ble han intervjuet i over en halvtime. Der gikk han bort fra totalforbudet og sa at han ville gjøre unntak for amerikanske, muslimske statsborgere som har vært på utenlandsreise, samt muslimer i det amerikanske forsvaret. I tillegg vil han gjøre unntak for muslimske statsledere fra andre land.

Alle andre muslimer mener Trump at USA må stoppe ved grensen.

På spørsmål om hvordan han vil løse dette forslaget i praksis, fortalte Trump at man må spørre personer som ønsker innpass i USA om de er muslimer.

- Vi må spørre «Er du muslim?», sa Trump.

- Og hvis de sier «ja» får de ikke komme inn i landet? spurte en av medprogramlederne, Willie Geist.

- Det er korrekt, svarte Trump.

Så der er altså løsningen for muslimer som vil inn i USA: Si «nei ». Nettavisen skriver i en lederkommentar tirsdag at forslaget er diskriminerende, farlig og ugjennomførbart.

Forslaget er for øvrig også i strid med internasjonale lover, ifølge Jonathan Turley, en grunnlovsekspert ved George Washington University.

- Dette vil ikke bare bryte med internasjonale lover, men også føre til diskriminering mot én religion. Dette vil gjøre USA til en paria blant andre nasjoner, sier Turley til Washington Post.

Reaksjonene fra de andre presidentkandidatene er i samme spor.

- Dette er kritikkverdig, fordomsfullt og provoserende. Donald Trump, du forstår ikke. Dette gjør oss mindre trygge, uttalte Hillary Clinton på Twitter.

- Donald Trump har gått fra å komme med absurde kommentarer til å bli direkte farlig med sin bombastiske retorikk. Han setter livene til oversettere, amerikanske støttespillere, diplomater og soldater i regionen i fare gjennom å komme med disse fordomsfulle uttalelsene, sier Lindsey Graham.

Selv speakeren i Representantenes hus, Paul Ryan, gikk ut mot Trump.

- Normalt kommenterer ikke jeg det som pågår i presidentkampen. Det som ble foreslått i går, er ikke i tråd med hva dette partiet står for. Enda viktigere: Det er ikke hva dette landet står for. Religionsfrihet er et fundamentalt grunnlovsprinsipp, sier Ryan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere