*Nettavisen* Nyheter.

Slik lever de 700 meter under bakken

Foto: AP (Ap)

Gruvearbeiderne ler og spøker til tross for at de trolig forblir innesperret fram til jul.

27.08.10 11:06

Nye videobilder tatt av de innesperrede gruvearbeiderne, viser at de tilsynelatende har det bra etter forholdene. Gruvearbeiderne har vært innesperret i gruven, som ligger i Chiles Atacama-ørken, i tre uker.

Godt organisert
Gruvearbeiderne har fått sendt opp en 45 minutter lang video hvor de sender hilsener til sine kjære. Deler av videoen er frigitt til media, og opptakene viser at gruvearbeiderne fortsatt holder motet oppe.

- Vi har fått organisert oss på en virkelig bra måte her nede, sier en av gruvearbeiderne inn i kameraet.

Deretter panorerer kameraet over til et bord hvor det spilles domino.

- Dette er vårt kasino, sier Alexis Vega.

Holdes sysselsatt
Filmingen er en del av myndighetenes planlagte aktiviteter som skal holde gruvearbeiderne sysselsatt mens de oppholder seg i mørket, 700 meter under bakken, ettersom isolasjonen er en enorm påkjenning.

Torsdag kveld ble videoen vist fram på et stort lerret for både familie og venner, som ikke har sett sine kjære på tre uker. Men familien hadde neppe trodd at de skulle få se gruvearbeiderne ved så godt mot.

- Jeg håper bare at vi skal få se et lite glimt av dem, sier Eliza Segovia like før fremvisningen. Broren hennes Dario er en av de 33 gruvearbeiderne som er innesperret, skriver The Times.

Lite oppholdsrom
Gruvearbeiderne oppholder seg mesteparten av tiden i et rom som er ti ganger fem meter stort, og fem meter høyt. Her har de et bord, noen hyller og et termometer som viser 29 varmegrader.

Chiles helseminister Jaime Manalich sier at gruvearbeiderne har gått ned i vekt og er dehydrerte, men er forholdsvis friske, melder BBC.

Gått ned i vekt
I løpet av de 17 første dagene, før omverden fikk kontakt med dem, hadde de gått ned mellom åtte og ti kilo i vekt.

Gruvearbeiderne får sendt ned en rekke forsyninger som mat, drikke, medisiner og antidepressiva. Forsyningene blir sendt fra overflaten gjennom ett av tre små borehull. Onsdag fikk gruvearbeiderne beskjed om at det kan ta inntil fire måneder før de blir reddet opp av gruven.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.