*Nettavisen* Nyheter.

Slik lurte de alle

Foto: (EPA/Scanpix)

Padlemannens kone Anne Darwin snakker ut om svindelen.

08.12.07 11:01

I en uke har historien om padlemannen John Darwin (57) og hans forfalskede død versert i pressen. Alle trodde briten var død, men i forrige ble det kjent at han var i live. Da han meldte seg for politiet som en savnet person, ble han pågrepet av politiet mistenkt for bedrageri, og hans kone Anne Darwin (55) har siden innrømmet at hun visste at han var i live.

Nå, for første gang, snakker Anne ut om saken til den britiske avisen The Daily Mail. Hun forteller om det hemmelige livet hun og ektemannen levde i flere år etter at John ble erklært død.

Delte seng
Mesteparten av tiden de siste fem årene, mens alle trodde John var død, levde ekteparet faktisk sammen i Hartlepool. Ekteparet eide to hus som lå vegg i vegg, og John hadde en liten hybel i nabohuset. Gjennom en trang passasje som var skjult med et garderobeskap, kunne han gå rett inn til Annes soverom. Men det var en påkjenning for John å holde seg inne hele tiden av frykt for å bli avslørt.

- Han var vant med å være utendørs, og han ble klin gal av å være fanget inne hele tiden. Når han gikk ut, forkledde han seg ved å ta med seg en spaserstokk og halte, forteller Anne.

Dukket opp et år senere
Anne sier at ektemannen begynte planleggingen av forsvinningsnummeret på grunn av økende økonomiske problemer.

- John sa at det var bare en utvei, og det var å forfalske hans død. Jeg tryglet ham om ikke å gjøre det. Jeg sa det var galt. Jeg visste ærlig talt ikke hva han hadde planlagt eller når, sier padlemannens kone.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Hun hevder hun ikke visste at han faktisk kom til å gjennomføre planen, og trodde først at han var død da kajakken hans ble funnet i Nordsjøen i mars 2002. Men under et år senere, i februar 2003, banket det på døren. Utenfor stod John, og Anne kjente han først ikke igjen.

- Han hadde skjegg, han var skitten, han var så tynn. Det så ut som han hadde hatt det tøft. Han luktet forferdelig. Da jeg spurte ham om hvor han hadde vært, svarte han at det ikke spilte noen rolle, siden han var hjemme nå. Han sa at han hadde gjort det, så vi ikke skulle miste alt. Det er ganske ironisk nå, forteller Anne.

Fengsel
Ekteparet innkasserte omtrent 275.000 kroner fra Johns livsforsikring, i tillegg til at huslånet deres på 1,4 millioner kroner ble nedbetalt av en annen forsikring. Nå risikerer begge to fengsel for bedrageri, en tanke som skremmer Anne.

- Jeg er klar over at det kan skje, og tanken skremmer vettet av meg. Jeg føler at jeg har levd i en form for fengsel de siste fem årene, men det har vært min egen private dom, og den offentlige vil nå følge, sier 55-åringen videre.

Tabbe
Padlemannens kone forteller at det vanskeligste med de fem siste årene har vært at hun ikke fortalte sine to sønner at deres far var i live.

- Min største tabbe var at jeg forsøkte å beskytte ham. Det var vanskelig ikke å fortelle guttene om det, men John var bestemt på at jeg ikke måtte gjøre det, sier Anne.

Anne befant seg i Miami da intervjuet med den britiske avisen ble gjennomført. Britisk politi har varslet at hun vil bli pågrepet om kommer hjem til Storbritannia. Der venter ektemannen allerede i arresten.

The Daily Mail understreker at Anne Darwin ikke ble betalt for å stille opp på intervjuet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.